Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Op kraamvisite in ‘t Ven

Op een steenworp afstand van Gennep, waar al jaren op rij een ooievaarskoppel trouw jongen krijgt, ligt Ven-Zelderheide en zij hebben hun eigen ooievaars. Voor het tweede jaar heeft een ooievaarspaar het nest aan de Kleefseweg 85 B uitgekozen om aan gezinsuitbreiding te doen. En dat vinden ze in ’t Ven best bijzonder.

 

 

Door Anieta Janssen

 

 

Mag ook wel, want eind jaren zestig van de vorige eeuw was de ooievaar in Nederland zo goed als uitgestorven. Door intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw was er geen goede leefomgeving meer voor deze (en andere) vogels.

 

 

Door inspanningen van Vogelbescherming Nederland met hun vele vrijwilligers is de ooievaar weer volop terug in allerlei delen van ons land, ook in de kop van Noord Limburg en nu dus ook in Ven-Zelderheide.

 

 

 

 

STORK

 

 

Dan is er ook nog STORK, Stichting Ooievaars Research en Knowhow, een vrijwilligersorganisatie opgericht in 2009. Stork, toevallig ook het Engelse woord voor ooievaar. Terwijl het toch een echte Nederlandse broedvogel is. STORK werkt samen met allerlei organisatie en zogenaamde nesteigenaren, zoals Geert Kroon uit Ven-Zelderheide die het ooievaarsnest op zijn erf heeft en zichtbaar trots is.

 

 

En daar kwam ’t Ven naar kijken, toen Leo Daanen van Vogelwacht Maasheggen met twee collega’s op dinsdagavond 12 juni de jonge uivers kwam ringen en inspecteren. Met een hoogwerker werden de jongen uit het nest gehaald. Gewikkeld in een doek om de stress te reduceren, in een tas gestopt en op een pas gemaaid grasveld gelegd.

 

 

Zeg, zijn die dood?

 

 

Nee, ooievaarsjongen van deze leeftijd houden zich doodstil, wanneer ze zich in een onveilige situatie wanen. Dat wil zeggen; wanneer hun ouders er niet zijn om hen te beschermen.

 

 

Ze worden gemeten en gewogen. Hun gewicht varieert van 1900 gram tot 2900 gram, die laatste is een flinke jongen. Of meisje, want geslacht kan niet bepaald worden. Nu ze zo’n vier á vijf weken oud zijn, zijn hun poten lang genoeg om een ring om te krijgen. Straks als ze uitvliegen kan aan de hand van dat merk achterhaald worden waar ze geboren zijn en welke reizen ze ondernomen hebben.

 

 

Bij de mondhygiëniste

 

 

Terwijl de kinderen steeds dichterbij kruipen, volgt het tandenpoetsen.

 

 

Ze hebben helemaal geen tanden.

 

 

In de snavel en keelzak kunnen er zich resten van braakballen ophopen. Met een plantenspuit om ze te weken en een tandenborstel wordt dat grondig weggepoetst. Daarmee is de inspectie klaar en worden ze kerngezond bevonden en teruggeplaatst in het nest.

 

 

Wachtend op pa en ma die hoogstwaarschijnlijk als echte ongeruste ouders zullen zeggen;

 

 

Waar waren jullie nou al die tijd?

 

 

Reacties