Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

333.000 euro wachtgeld oud-wethouders

Gemeenten in de provincie Limburg hebben de afgelopen vijf jaar zo’n twaalf miljoen euro aan wachtgeld aan oud-wethouders betaald. Dit meldt 1Limburg. Het bedrag werd verdeeld onder 158 oud-wethouders. Een en ander blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

 

 

In de afgelopen vijf jaar betaalde gemeente Gennep bijna 333.000 euro aan zes oud-wethouders, gemeente Bergen ruim 246.000 euro aan vier oud-wethouders en gemeente Venray bijna 336.000 euro aan zeven oud-wethouders.

 

 

Huiverig

 

 

EenVandaag vroeg alle 355 gemeenten in Nederland naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. 84 procent van de gemeenten reageerde. Volgens de Wethoudersvereniging kost het wethouders meer moeite om na ontslag een nieuwe baan te vinden dan een aantal jaar geleden.

 

 

Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol.

 

 

Gennep, Bergen en Venray liggen, samen et nog 11 andere Limburgse gemeentes, ruim onder het landelijke gemiddelde als het gaat om de uitkering van wachtgeld aan wethouders. Wethouders hebben recht op een uitkering als zij aftreden, ontslagen worden of niet opnieuw worden benoemd. De reden voor het neerleggen van de taken is daarvoor niet relevant.

 

 

De duur van de uitkering heeft een maximum van vijf jaar. Landelijk gezien kreeg een oud-wethouder gemiddeld 84.000 euro wachtgeld. Tussen 2014 en 2018 bedroeg het totaal aan wachtgeld voor de gemeente Gennep gemiddeld 55.490 euro per wethouder.

 

 

Reacties