Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Het Koningsdrama

Wat is hier aan de hand in Gennep? Voor velen kwam het als een donderslag bij heldere hemel: burgemeester Peter de Koning kondigt maandagavond 8 juli 2019 na een lange raadsvergadering aan op te stappen naar aanleiding van een vertrouwensbreuk met de drie wethouders.

 

 

Alles heeft de schijn dat deze kwestie al meerdere jaren speelt. Over de achtergronden wordt veel gespeculeerd maar vooralsnog houdt iedereen z’n mond dicht. Waarom? En wie speelt welke rol in deze zaak?

 

 

Burgemeester De Koning legt ambtsketen neer

 

 

B en W

 

 

Daar is eerst het college van burgemeester en wethouders. Laatstgenoemden – Rob Peperzak (CDA), Peter Lucassen (SP) en Janine van Hulsteijn (VVD) – zagen naar verluidt geen basis meer voor verdere samenwerking met burgemeester De Koning. Waarmee de gemeente feitelijk onbestuurbaar is. In Dagblad De Gelderlander zei de Koning rekening te houden met een motie van wantrouwen. Die zou dan van de gemeenteraad hebben kunnen komen, de volgende speler.

 

 

Hij kiest voor de koninklijke weg, de eer aan zichzelf.

 

 

Wethouders nemen gemeente op sleeptouw

 

 

Vertrouwenscommissie

 

 

Een andere speler is er de vertrouwenscommissie benoemd bij de aanvang van de nieuwe raadsperiode waarin alle politieke partijen meestal met de fractievoorzitters, vertegenwoordigd zijn. Deze commissie, met als voorzitter Twan Reintjes (CDA), beraadt zich over de (her)benoeming van de burgemeester en diens functioneren. Dit orgaan, haar naam zegt al alles, is volgens de wet gebonden aan vertrouwelijkheid; kan en mag dus niet naar buiten treden met informatie over personen en organisatie. En omdat het hier naar alle waarschijnlijkheid gaat over een scherp arbeidsconflict binnen het college, ligt het voor de hand dat de vertrouwenscommissie daarover zwijgt. Waartoe zij gebonden is en tot nu toe met al haar leden zich aan houdt.

 

 

Gouverneur

 

 

Maar er is nog een speler in het geheel. De rol van Theo Bovens, de gouverneur van Limburg, Hij heeft een taak als het gaat om benoeming en functioneren van burgemeesters in zijn provincie. Onduidelijk is wat hij weet en hoe hij in de kwestie staat. Aan te nemen is niettemin dat hij op de hoogte is gesteld over hoe het er in Gennep voor staat, welk dwingend advies hij gegeven heeft en welke stappen hij heeft ondernomen is onduidelijk.

 

 

Burgemeester Peter de Koning, Koning Willem-Alexander en gouverneur Theo Bovens tijdens de opening van de nieuwe fabriek van CNC Grondstoffen B.V. in Milsbeek. Foto: Jan Tomasila van GennepNews

 

 

Moddergooien

 

 

Tot zover de actoren. Of er ooit duidelijkheid komt over de ware toedracht, is een vraag. Tweede vraag is wie er daarbij dan gebaat zou zijn. Let wel: een openbaar potje moddergooien door genoemde partijen – bijvoorbeeld in een raadsvergadering – zou spectaculair en smeuïg zijn. Maar tegelijkertijd ook gevaarlijk, zo stelde gemeentegriffier Van der Knaap in De Gelderlander:

 

 

Er kleven juridische risico’s aan zo’n bijeenkomst.

 

 

En iedereen weet: juridische heibel kan vervelend worden voor de gemeente, ook financieel.

 

 

Op zich begrijpelijk in deze kwestie was een open brief van de D66-fractie eind vorige week. Die partij pleitte voor een extra raadsvergadering omwille van transparantie en openheid. Toch is de brief, te lezen op GennepNews, opmerkelijk. Ten eerste omdat D66 zelf ook vertegenwoordigd is in genoemde vertrouwenscommissie met bovengenoemde afspraken. Ten tweede omdat de partij in die brief – die ook naar gouverneur Bovens ging – stelt openheid en transparantie na te streven om “aan burgers te kunnen vertellen dat we zijn geïnformeerd door de vertrouwenscommissie en waarschijnlijk kunnen we dan daaraan toevoegen niets te kunnen vertellen.” Strekking:

 

 

Aan de burger kunnen vertellen dat je niets te vertellen hebt.

 

 

D66 wil transparantie omtrent vertrek burgemeester

 

 

Zo blijft het voorlopig gissen naar wat de precieze achtergrond is van het conflict tussen de burgemeester en de wethouders. Zoals gezegd kan openlijke beantwoording riskant zijn, zowel juridisch en financieel voor de gemeente en dus de burger, als ook persoonlijk voor de genoemde actoren.

 

 

De vraag die beantwoord zou moeten worden is wie daar precies bij gebaat is.

 

 

Burgemeester had graag willen blijven

 

 

Reacties