Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

M/V-verhouding zoek in Gennepse raad

Na het afgelopen zomerreces gaat er in de SP-fractie in de gemeenteraad van Gennep een wisseling van de wacht plaatsvinden. Het enige vrouwelijke raadslid binnen hun vierkoppige fractie, Dolinda Wijnhoven-Franken, moet om gezondheidsredenen haar werk als gemeenteraadslid neerleggen. En daar gaat wederom een mannelijk raadslid voor in de plaats komen, is binnen de SP Gennep besloten.

 

 

Dat alles zal in de besluitvormende raadsvergadering van 24 september a.s. zijn beslag vinden. Dan zal er binnen de vijf fracties in de Gennepse raad met hun zeventien raadsleden nog maar één vrouw zitten, namens D66. De overige vier fracties van CDA, VVD, PvdA met nu dus ook de SP worden bemand door mannen.

 

 

Een gemeenteraad wordt bij verkiezingen gekozen door de inwoners van de betreffende gemeente. Is dus een volksvertegenwoordiging, een vertegenwoordiging van het volk. Dan zou het een afspiegeling van de samenleving moeten zijn. Ook in Gennep.

 

 


Toen: In 1917 was Hanna Hendriks-Buiteman in Gennep het eerste en enige vrouwelijke raadslid.
Nu: Na het zomerreces heeft de Gennepse gemeenteraad slechts één vrouwelijk raadslid: Anke Sonnemans van D66. Op foto hierboven is Dolinda Wijnhoven-Franken (in streepjesjurk) nog aanwezig.

 

 

Een andere vraag, misschien nog moeilijker; politiek lijkt mannenwerk en waarom doen vrouwen daar niet gelijkwaardig aan mee? Rob Janssen fractievoorzitter SP Gennep;

 

 

Als de volksvertegenwoordiging een afspiegeling moet zijn van de samenleving, dan schieten ook wij als SP Gennep tekort als het gaat om de verhouding man/vrouw. Dan mag je Lilian Marijnissen als landelijk fractievoorzitter hebben en Lieke Smits als partijsecretaris; lokaal is de verhouding gewoon scheef. Er ligt een taak om die verhouding in de toekomst weer kloppend te krijgen. Dat er in de Gennepse gemeenteraad nog maar één vrouw zit, is eigenlijk een aanfluiting. Meer vrouwen in de Gennepse politiek is een goed streven. Ook omdat meer vrouwen minder haantjesgedrag betekent.

 

 

De fractieleider doelt op de landelijke SP waar het schijnbaar beter is verdeeld. Nu Gennep nog.

 

 

Foto’s: Gemeente Gennep

 

 

Reacties