Agenda
Volg ons
Shared Space
 

“Moreel kompas Theo Bovens hapert”

Het moreel kompas van de Limburgse commissaris van de koning (CvdK) Theo Bovens lijkt te haperen, aldus de Limburgse SP onlangs in Binnenlands Bestuur. Aanleiding voor deze veronderstelling is onder meer de rol van de gouverneur in de kwestie rond de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-Te Strake.

 

 

Bovens krijgt het dan ook wel voor zijn kiezen. Enkele andere kwesties op een rij waarin hij recent een rol speelde: Brunssum, Kerkrade, Beekdaelen, Maastricht en Sittard-Geleen. De SP vraagt of de CvdK bereid is onafhankelijk advies van minimaal twee experts in te winnen bij toekomstige ‘klankbordgesprekken’.

 

 

Vergrootglas

 

 

SP-fractievoorzitter Marc van Caldenberg stelt dat het handelen van Bovens als coach van bestuurders in integriteitskwesties het afgelopen jaar al diverse malen onderwerp van discussie is geweest in Limburg:

 

 

De Limburgse bestuurders liggen altijd onder een vergrootglas en moeten er van uit kunnen gaan dat de adviezen van de commissaris scherp en adequaat zijn.

 

 

De Tilburgse bestuurskundige Niels Karsten zegt dat ‘we niet moeten gaan denken dat wethouders de burgemeester kunnen wegsturen’. Volgens directeur Hilde Westera van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is het in de kwestie-Gennep mede aan de commissaris om het proces op een juiste en zorgvuldige manier te doorlopen:

 

 

Je moet voorzichtig zijn in deze processen, maar wel helder. Je moet zorgvuldig, open en transparant met elkaar omgaan en de juiste regels volgen bij verstoorde verhoudingen.

 

 

Constructieve rol

 

 

De CvdK heeft ook een belangrijke rol in het vertrek van de Gennepse burgemeester Peter de Koning. Hij heeft volgens zowel de voorzitter van de Gennepse vertrouwenscommissie Twan Reintjes een ‘constructieve rol’ gespeeld. Datzelfde ervaart Peter de Koning. In een interview met Binnenlands Bestuur zegt de ex-burgemeester dat Bovens net zo verbaasd was als hij en mediation heeft voorgesteld, maar die werd geweigerd.

 

 

Zeepkist

 

 

Bovens liet De Koning uiteindelijk weten dat de bezwaren van de wethouders en de vertrouwenscommissie ‘politiek’ waren. De CvdK koos ervoor om niet op de zeepkist te gaan omdat hij, in de woorden van De Koning, wel wist dat dat geen zin zou hebben:

 

 

Hij kent Gennep.

 

 

Bron en meer info: binnenlandsbestuur.nl

 

 

Reacties