Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Stembureau Brugstraat Gennep

Politiek

PvdA ook in gemeente Gennep de grootste

De PvdA is ook in gemeente Gennep de grootste geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij van Frans Timmermans kreeg in deze gemeente 27,1 procent van de stemmen. Dat betekent een flinke stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 7,9 procent uitkwam.

De PvdA is ook in gemeente Gennep de grootste geworden bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij van Frans Timmermans kreeg in deze gemeente 27,1 procent van de stemmen. Dat betekent een flinke stijging ten opzichte van vijf jaar geleden, toen de partij op 7,9 procent uitkwam. Het is de grootste winst van alle partijen die vijf jaar geleden ook meededen.

 

 

 

 

Het aantal PvdA-stemmers (1421) is bijna verviervoudigd ten opzichte van 2014 (360). Het CDA leed een verlies, maar blijft desondanks met 864 stemmen op de tweede plaats. De christendemocraten haalden 16,4 procent van de stemmen (dit was vijf jaar geleden 18,7 procent). De VVD volgt met 645 stemmen op de derde plaats. De liberalen noteerden een kleine winst en gingen van 11,4 naar 12,3 procent.

 

 

Grootste nieuwkomer

 

 

Op de vierde plek komt grootste nieuwkomer Forum voor Democratie, dat als nieuwe partij op de kieslijst 11,1 procent van de stemmen haalde. Als vijfde eindigt de SP, met 7,1 procent een aanzienlijk lager percentage kiezers dan vijf jaar geleden (21,4 procent).

 

 

• GroenLinks behaalde 6,8 procent van de stemmen (was 4,4 procent)
• D66 zakt naar 5,0 procent (was 12,7 procent)
• PVV komt op 3,8 procent (was 13,4 procent)
• De Partij voor de Dieren groeit naar 3,7 procent (was 3,2 procent)
• 50Plus eindigt met 4 stemmen minder dan de PvdD als tiende met eveneens 3,7 procent van de stemmen (was 3,7 procent)
• Nieuwkomer Volt Nederland kreeg 1,5 procent van de stemmen
• ChristenUnie-SGP noteert 0,6 procent van de stemmen (was 0,9 procent)
• Nieuwkomer DENK moet het doen met 0,5 procent van de stemmen
• JEZUS LEEFT, De Groenen en vandeRegio & Piratenpartij kregen ieder 0,1 procent van de stemmen

 

 

Opkomst

 

 

In gemeente Gennep kwam 38,7 procent van de 13.596 kiesgerechtigde inwoners naar het stemlokaal. Dat betekent een stijging ten opzichte van 2014, toen de opkomst 33,8 procent was.

 

 

Europese Parlementsverkiezingen

 

 

De PvdA heeft, anders dan eerder voorspeld, geen vijf maar zes zetels behaald. Twee grote partijen uit het Nederlands parlement hebben Europa niet gehaald. PVV en SP verliezen al hun zetels en keren niet terug in het Europees Parlement.

 

 

Brexit

 

 

Mocht het Verenigd Koninkrijk alsnog de knoop doorhakken voor een brexit, dan krijgt Nederland volgens eerdere afspraken drie zetels meer dan de huidige 26. Die gaan dan naar de PVV, GroenLinks en de VVD. De SP blijft met lege handen achter.

 

 

Verwant

Politiek

Op 15 maart 2023 vonden de Provinciale Statenverkiezingen plaats in Nederland. Ook in Gennep werd gestemd en daar was de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote...

Politiek

Stephan Satijn, lid van de VVD, bezocht Gennep in het kader van de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tijdens deze verkiezingen zijn belangrijke onderwerpen...

Haven Heijen

De PvdA maakt zich zorgen over de haalbaarheid van de uitbreiding van de haven in Heijen en eist uitstel van werkzaamheden totdat er meer...

Politiek

Het CDA en de VVD in de provincie Limburg hebben aangegeven open te staan voor een samenwerking met de PVV, in aanloop naar de...