Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Leegstand Gennep

Politiek

Winkelleegstand

Als je door het centrum van Gennep loopt valt je op dat er veel winkels leeg staan. Gennep heeft zelfs een leegstandspercentage boven het landelijk gemiddelde, dat maakt de winkelstraat er niet gezelliger op. Daarom heeft het college als ambitie het winkelhart “bruisender” te maken. Om dat te bereiken, gebeurt er van alles. Wat? Zie www.Gennep.News.

Als je door het centrum van Gennep loopt valt je op dat er veel winkels leeg staan. Gennep heeft zelfs een leegstandspercentage boven het landelijk gemiddelde, en dat maakt de winkelstraat er niet gezelliger op.

 

 

Bijna 15% van de Gennepse winkels staat leeg

 

 

Dat ervaart het winkelend publiek, maar ook de ondernemers die klanten willen trekken. Daarom heeft het college als ambitie het Gennepse winkelhart bruisender te maken. Om dat te bereiken, gebeurt er van alles achter én voor de schermen.

 

 

Plan van aanpak

 

 

Zo was er op dinsdagavond 5 februari het tweede overleg met ondernemers en vastgoedeigenaren over het plan van aanpak om de winkelleegstand tegen te gaan. Heel illustratief in het kille, leegstaande Blokker-pand. De aanwezigen werden geïnformeerd over de stappen die een zogenaamde kopgroep van ondernemers, vastgoedeigenaren, makelaardij, financiers in samenwerking met de gemeente heeft gezet. Wethouder Janine van Hulsteijn:

 

 

Blokker

Het tweede overleg om de winkelleegstand tegen te gaan in het kille, leegstaande Blokker-pand.

 

 

Er is een geheel van acties die ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente samen gaan uitvoeren om het centrum aantrekkelijker te maken en panden weer in te vullen met passende functies. Sommige acties lopen al, andere moeten nog verder in werkgroepen worden uitgewerkt. Daarom is het belangrijk om regelmatig samen in gesprek te gaan.

 

 

Gennep investeert in lokale economie

 

 

Runshoppen en funshoppen

 

 

Het Gennepse winkelgebied is langgerekt. Daarom gaat de gemeente meer vanuit de verschillende functies van het winkelgebied denken. Zoals horeca, wonen en winkelen. Van Hulsteijn:

 

 

We maken bij winkelen onderscheid tussen runshoppen voor de snelle boodschappen waarbij parkeerplaatsen dichtbij van belang zijn, bijvoorbeeld het Europaplein, en funshoppen waarbij het meer om de beleving gaat, zoals detailhandel en verkoop van ambachtelijke producten.

 

 

Denk hierbij aan de Niersstraat en een deel van de Zandstraat.

 

 

Wanneer je zulke functies dichterbij elkaar brengt, versterken de ondernemingen elkaar.

 

 

Van ondernemers wordt gevraagd om breder dan hun eigen onderneming te denken. Dat is niet altijd gemakkelijk, zegt Van Hulsteijn.

 

 

De gemeente begeleidt enkele ondernemers en vastgoedeigenaren in hun plannen. We hebben hierbij de expertise van Seinpost ingeschakeld, een adviesbureau voor winkelstraatmanagement. Ook een architect en stedenbouwkundige zijn hierbij betrokken om mee te denken met de vastgoedeigenaren. En we zijn met de provincie in overleg.

 

 

Rode loper

 

De Ondernemers Vereniging Gennep (OVG) is ook een belangrijke samenwerkingspartner volgens de wethouder.

 

 

Waar we kansen zien voor winkels of horeca, rollen we samen met de OVG de rode loper uit voor ondernemers. Dus wie plannen heeft kan contact opnemen met het Bedrijvenloket van de gemeente.

 

 

De gemeente wil de inwoners van Gennep ook betrekken. Waarvoor moeten mensen uit de regio naar onze gemeente komen?

 

 

Gennep heeft zoveel te bieden. Gezellige horeca, winkels, historie, cultuur en natuur én ruimschoots gratis parkeergelegenheid.

 

 

Bron: Gemeenterubriek Gennep, VIA Gennep 13 februari 2019

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gennep

Bibliotheek Gennep biedt veilige wifi via Publicroam voor online verbinding zonder zorgen. Gratis account aanmaken via app of website. Werkplekken, studieplekken en printservice beschikbaar...