Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Bevrijdingsdag op TVL TV

TVL TV staat dinsdag 5 mei stil bij Bevrijdingsdag. In de vroege avond is er een speciale uitzending van QuarantaineTV te zien, gevolgd door de voorstelling Lèvesloop… en trug.

 

 

Piloten Joep

 

 

Joep Ter Haar. De naam roept bij veel mensen direct herinneringen op. Van 1961 tot 1973 was hij politiecommandant van de Rijkspolitie in rayon Heijen. Een markante persoonlijkheid waar velen een diep respect voor hadden vanwege zijn vaak heldhaftige optreden. Het verleden van de agent speelde daarbij een grote rol.

 

 

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam Joep ter Haar terecht in het verzet. Hij raakte betrokken bij de Pilotenlijn. Zo’n 70 neergehaalde piloten en ongeveer 250 krijgsgevangenen vonden onder zijn hoede de weg terug naar vrijheid. Zijn heldendaden resulteerden in een aantal zeer hoge onderscheidingen en zijn bijnaam Piloten Joep.

 

 

Maandag 4 mei wordt de oorlogsheld in Lichtenvoorde geëerd met de onthulling van Joep ter Haarplantsoen. Joep zelf zal daar niet bij zijn. Hij overleed in 1976, amper 58 jaar oud. Dinsdag 5 mei, wanneer we 75 jaar Vrijheid vieren, is Joep’s zoon Johan te gast in het programma QuarantaineTV om het verhaal van zijn vader te vertellen.

 

 

Theo Kersten

 

 

Theo Kersten is ook te gast. Hij is kinderverpleegkundige in het Radboudumc. Daarnaast legt hij op een verantwoorde manier samen met burgemeester Willibrord van Beek een krans tijdens de dodenherdenking. Omdat hier dit jaar geen publiek bij aanwezig mag zijn, komt hij een dag later vertellen over de bijzondere situatie.

 

 

Toespraak

 

 

Veteraan Gérard Cloïn houdt op het Milsbeek War Cemetery een indrukwekkende toespraak over vrede en vrijheid, toen en nu.

 

 

Lèvesloop… en trug

 

 

Direct na QuarantaineTV is de voorstelling Lèvesloop… en trug met en voor mensen uit de omgeving te zien op TVL TV. Op een mystiek ogende set van Roepaen in Ottersum vertolkten 26 acteurs uit de grensregio in oktober 2019 het oorlogsverhaal waarin de evacuatie van oktober 1944 de rode draad was.

 

 

Lèvesloop …en trug

 

 

Uitzending

 

 

QuarantaineTV is dinsdag om 19.30 uur live te zien op TVL TV en via de stream op Facebook.com/GennepNews. De presentatie is in handen van Dominique Bartels. TVL TV, het televisiekanaal van GennepNews en Maasland, is in de gemeenten Bergen en Gennep te ontvangen via Ziggo op kanaal 44 en via KPN op kanaal 1374.

 

 

Reacties