Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Kasteel Arcen

Regio

Bijzondere expositie in Kasteel Arcen

Tot en met zondag 12 augustus is Kasteel Arcen gevuld met muziek. Wordt verrast door de wondere wereld van mechanische, zelf spelende muziekinstrumenten zoals pianola’s, orchestrions, reproductie piano’s, speeldozen, draaiorgels en grammofoons. Ga terug in de tijd en ervaar hoe de muzikale wereld er uit zag toen er nog geen radio’s, CD-spelers of streamingdiensten bestonden.

 

 

Welke instrumenten sierden toen salons en woonkamers, en welke muziek werd er geluisterd?

 

 

In het Kasteel zijn meer dan 35 muziekinstrumenten uit de periode 1800 tot begin 20ste eeuw te bewonderen en uiteraard ook te beluisteren. De instrumenten spelen allemaal nog en laten live registraties horen van o.a. Rachmaninoff, Debussy en Gershwin.

 

 

De collectie is met zorg samengesteld door de Nederlandse Pianola Sociëteit en de instrumenten zijn uitgeleend door diverse musea en particuliere collecties. Leden van de Nederlandse Pianola Sociëteit zijn dagelijks aanwezig en geven tijdens een rondleiding graag uitleg over de collectie en de mechaniek achter de bijzondere muziekinstrumenten. Rondleidingen door de expositie starten meerdere malen per dag.

 

 

Pronkstuk van de expositie is de Ampico B vleugel van Mason & Hamlin. Deze vleugel kent een rijke podiumgeschiedenis en speelde o.a. concerten in het Concertgebouw Amsterdam en bij Podium Witteman, het televisieprogramma over klassieke muziek. De bijzondere huisvleugel van Kasteel Arcen, een Steinway Welte vleugel, die vorig jaar volledig werd gerestaureerd, speelt uit eigen beweging haar favoriete stukken. Kasteel Arcen is deze zomer het muzikaalste kasteel van Limburg.

 

 

De expositie Meesterwerken uit de mechanische muziekwereld heeft een aantal zeer bijzondere instrumenten bij elkaar gebracht waardoor een stuk klinkend erfgoed wordt getoond aan het publiek. Bezoekers horen als het ware het verleden en beleven hetgeen onze voorouders meemaakten. Met het eeuwenoude Kasteel Arcen als decor voor deze expositie waan je je terug in de sfeer van weleer.

 

 

Ook voor kinderen is de expositie een luisterrijke ervaring. Zij kunnen een heus draaiorgeldiploma behalen door, na uitleg van de expert, zelf een muziekstuk te spelen. Bovendien hebben kinderen t/m 17 jaar in de maanden juli en augustus gratis toegang (één kind per betalende volwassene of seizoenkaarthouder).

 

 

Verwant

Regio

De maand mei is niet alleen een bloeiende maar ook een boeiende periode in Kasteeltuinen Arcen. De voorjaarsbloeiers staan volop te stralen in het...

Regio

Op zaterdag 7 april wordt er een gratis excursie georganiseerd over Landgoed Arcen. De excursie start om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats aan het...