Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

edelhert

Regio

Burlende edelherten spotten

Vanaf maandag 10 september organiseert Stichting het Limburgs Landschap bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. Deze Koningen van het Woud worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken. Je kunt getuige zijn van dit spectaculaire schouwspel. Het volledige overzicht met data vindt je op limburgs-landschap.nl. Hier kun je ook de tickets bestellen voor de excursies.

Vanaf maandag 10 september organiseert Stichting het Limburgs Landschap bijna dagelijks edelhertenexcursies naar het Weerterbos. Je dient zich hiervoor aan te melden. Deze Koningen van het Woud worden de komende weken bronstig en dat laten ze blijken. Je kunt getuige zijn van dit spectaculaire schouwspel.

 

 

Weerterbos

 

 

Het Weerterbos, ten noordwesten van Weert, maakt deel uit van het veel grotere en grensoverschrijdende Kempen-Broek. De vochtige en droge bossen, grotendeels eigendom van Het Limburgs Landschap, worden afgewisseld met graslanden, heide en vennen. Centraal in het gebied ligt de Grashut, een voormalige landbouwenclave die omrasterd is en waar een groep edelherten min of meer vrij kunnen rondlopen.

 

 

Edelherten

 

 

Edelherten leven een groot deel van het jaar in groepen, roedels. Zo’n roedel bestaat uit vrouwtjesherten (hindes) en jonge dieren en wordt aangevoerd door een leidhinde. Mannetjes leven gedurende het grootste deel van het jaar in eigen groepen, gescheiden van de roedels. Dat verandert vanaf begin september. In de periode september/oktober worden de mannetjes bronstig en proberen individuele hindes en roedels als een harem bij elkaar te houden.

 

 

Zo’n groep met één mannetje bestaat uit enkele tot tientallen hindes. En dat gaat niet zonder slag of stoot, maar vooral ook met veel vocaal geweld, het burlen. Soms leidt dit tot een echte knokpartij, waarbij uitdagers elkaar met hun imposante gewei te lijf gaan.

 

 

Gelukkig leidt dit spectaculaire gevecht om de hindes zelden tot ernstige verwondingen. Vanaf begin oktober keert de rust terug en gaat ieder terug naar zijn eigen groep.

 

 

Bronst en burlen

 

 

Tot 7 oktober worden bijna dagelijks excursies georganiseerd om dit indrukwekkende schouwspel van de bronst met burlende edelherten te bekijken. Door de week worden avondexcursies georganiseerd en in het weekend ook in de vroege ochtend. De excursies worden begeleid door ervaren gidsen van Het Limburgs Landschap die u kennis laten maken met de edelherten. Het resultaat van dit alles kun je het komende voorjaar aanschouwen, wanneer de jonge kalfjes worden geboren.

 

 

Edelherten spotten

 

 

Vanaf 10 september vinden bijna dagelijks excursies plaats tot 7 oktober. Deze vertrekken vanaf de Daatjeshoeve (Heugterbroekdijk 34 in Nederweert). Het volledige overzicht met data vindt je op limburgs-landschap.nl. Hier kun je ook de tickets bestellen voor de excursies.

 

 

Foto: Stichting het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

 

 

Verwant

Regio

Limburgs Landschap en Bosgroep Zuid Nederland lanceren een grootschalig natuurherstelproject in de Maasduinen en Boshuizerbergen, waarbij helikopters 250 hectare bos met steenmeel bestrooien. Het...

Gennep

Veiligheidsregio Limburg-Noord blust met succes de denkbeeldige Wild Fire tijdens een grootschalige oefenweek, waarbij Defensie cruciale bijstand verleent. Het uitgebreide scenario omvatte natuurbranden, luchtvaartincidenten...

Gennep

Stichting Spreek Dezelfde Taal verenigt enthousiaste vrijwilligers, inclusief 'taalmaatjes', die inburgeraars ondersteunen en zich inzetten voor de stichting's activiteiten, waarmee het streven naar gemeenschapsbinding...

Regio

Een grote heidebrand in Nationaal Park De Maasduinen in Limburg is grotendeels onder controle, volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Hoewel de brandweer nog wat tijd...