Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Regio

Campagne voor veilig rijden

Jongeren en drugs- en alcoholgebruik achter het stuur zijn een groeiende zorg, met grote risico’s tot gevolg. Om dit aan te pakken, starten het ROVL en de Provincie Limburg samen met Trendsportal Mobiliteit en Logistiek een sociale campagne om jongeren te informeren over de gevaren van drugs in het verkeer.

Jongeren en drugs- en alcoholgebruik achter het stuur zijn een groeiende zorg, met grote risico’s tot gevolg. Om dit aan te pakken, starten het ROVL en de Provincie Limburg samen met Trendsportal Mobiliteit en Logistiek een sociale campagne om jongeren te informeren over de gevaren van drugs in het verkeer.

 

Speciale teams gaan ook met jongeren in gesprek tijdens evenementen, en de politie zal verkeerscontroles intensiveren.

 

Samen zorgen voor een veilige terugreis

 

TeamAlert, Responsible Young Drivers en Veilig Verkeer Nederland gaan op evenementen en festivals het gesprek aan met jongeren over alcohol en drugs in het verkeer. Ze vragen bijvoorbeeld wie de Bob is en laten deze persoon een blaastest doen voordat ze vertrekken. Door zowel vrienden als de bestuurder bij het gesprek te betrekken, ontstaat een gedeelde verantwoordelijkheid voor een veilige terugreis. De Bobs worden extra bedankt voor hun inzet.

 

Stijging van rijden onder invloed

 

Uit onderzoek blijkt dat de meeste jongeren tussen 18 en 24 jaar alcohol drinken (Trimbos-instituut, 2021). Eén op de vijf jonge bestuurders geeft toe weleens met te veel alcohol op te rijden. Rijden onder invloed van alcohol, drugs, of een combinatie hiervan is zeer gevaarlijk, met een tot 200 keer hoger risico op een ongeval. In 2022 is het percentage overtreders onder autobestuurders gestegen naar 3,7%, vergeleken met 2,3% in 2019.

 

Toename drank- en drugsoverlast

 

Wist je dat je na het gebruik van één XTC-pil nog steeds 16-40 uur onder invloed kunt zijn en dus niet mag deelnemen aan het verkeer?

 

Wat kun je als ouder/opvoeder doen?

 

Er bestaat nog veel onwetendheid over de effecten van drugs in het verkeer, zowel bij jongeren als bij ouders/opvoeders. Ouders hebben vaak het gevoel dat ze minder controle hebben over het gedrag van jongeren. Toch is het belangrijk om het gesprek aan te gaan, omdat ouders meer invloed hebben dan ze denken. Gewoon door open vragen te stellen over het weekend, de vriendengroep en hoe ze hun plannen maken. Ook is het essentieel om duidelijk te zijn dat drugs en alcohol nooit samengaan met autorijden. Door vooraf over situaties te praten en bewustwording te creëren, kunnen jongeren beter voorbereid worden.

 

Op de website van Teamalert is meer informatie te vinden die speciaal op jongeren is gericht. Er is bijvoorbeeld een quiz over de verschillende wachttijden (voordat je weer mag rijden) na het gebruik van populaire drugs.

 

Tips over hoe je het gesprek kunt aangaan met een jongere zijn te vinden op helderopvoeden.nl.

 

Verwant

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Regio

De LLTB heeft met succes samengewerkt met verschillende instanties, drones en satellietbeelden om illegale hennepteelt in Limburgse mais- en aspergevelden op te sporen, resulterend...

Regio

Op 17 september 2023 vindt de 34e Truckrun Boxmeer plaats, waarbij chauffeurs mensen met een beperking een speciale dag bezorgen. De route voert door...

Ottersum

In Ottersum verhuizen voetbalvelden om plaats te maken voor een groene dijk en natuurgebied, terwijl de voetbalclub droog blijft. Dit initiatief bevordert dijkversterking en...