Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gemeente Gennep

Deelraad Kleef tegen Nationaal Park

De deelraad van Kleef heeft een voorstel voor een Nationaal Park Reichswald afgewezen, ondanks de oproep van Nederlandse buurgemeenten. Het park zou windturbines in het gebied hebben voorkomen. Het burgerinitiatief Tegenwind is teleurgesteld maar vastberaden om door te gaan met hun inspanningen.

De deelraad van Kleef heeft woensdag gestemd tegen de oprichting van een Nationaal Park Reichswald, ondanks een indringende oproep van buurgemeenten Gennep, Berg en Dal en Mook en Middelaar.

 

Nationaal Park Reichswald

 

Het voorgestelde nationale park zou het Reichswald, gelegen langs de grens tussen Duitsland en Nederland, beschermen tegen ontwikkelingen zoals de installatie van windturbines. Deze bescherming was een cruciaal punt voor veel voorstanders van het park, die vreesden voor de ecologische impact van dergelijke structuren.

 

De brief van de genoemde Nederlandse gemeenten, die vorige week aan de raad van Kleef werd gestuurd, benadrukte het belang van het Reichswald als waardevol natuurgebied dat grensoverschrijdende bescherming vereist. Desondanks leek het pleidooi niet voldoende om de deelraad van Kleef te overtuigen.

 

“Actie tegen windturbines!”

 

Tegenwind

 

Het nieuws heeft de teleurstelling gewekt van verschillende belanghebbenden, waaronder het burgerinitiatief Tegenwind, dat zich fel verzette tegen de mogelijke plaatsing van windturbines in het Reichswald. Ondanks deze tegenslag blijft Tegenwind vastberaden om hun streven naar bescherming van het milieu voort te zetten.

 

Het verwerpen van het Nationaal Park Reichswald markeert een verdeeldheid tussen lokale overheden over de toekomst van dit waardevolle bosgebied. Terwijl sommigen de nadruk leggen op de bescherming van de natuurlijke omgeving, lijken anderen meer nadruk te leggen op economische ontwikkelingen.

 

De beslissing van de deelraad van Kleef laat zien dat het debat over natuurbehoud en duurzame ontwikkeling nog lang niet is beslecht. Met het voortduren van deze discussie blijft de toekomst van het Reichswald en vergelijkbare gebieden in Europa een punt van zorg en strijd voor vele belanghebbenden aan beide zijden van de grens.

 

 

Verwant

Milsbeek

Op 22 mei 2024 begon het schoorsteenonderzoek bij de voormalige steenfabriek in Milsbeek, uitgevoerd door Lob van Gennep. Het onderzoek richt zich op trillingsgevoeligheid...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...