Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Elzendaalcollege Gennep
Elzendaalcollege Gennep

Regio

Eindexamens in volle gang

Eindexamenleerlingen staan voor een uitdagende periode van inspanning, hard werken en doorzetten, aangezien vandaag het centraal examen weer van start is gegaan. Na een onderbreking van twee jaar zijn de examens terug naar de normale vorm. Meer informatie op Gennep.News.

Eindexamenleerlingen staan voor een uitdagende periode van inspanning, hard werken en doorzetten, aangezien vandaag het centraal examen weer van start is gegaan. Na een onderbreking van twee jaar zijn de examens terug naar de normale vorm.

 

Deze groep examenstudenten maakt een bijzondere situatie mee, omdat hun laatste schooljaar vrij was van lockdowns en andere coronamaatregelen. Desondanks heeft het virus hun schoolcarrière volledig beïnvloed. Hoewel het coronavirus niet langer als een groot probleem wordt beschouwd, zijn de nasleep en gevolgen nog steeds voelbaar.

 

De versoepelingen van de afgelopen jaren, die bedoeld waren om tegemoet te komen aan leerlingen die regelmatig te maken hadden met lesuitval en coronamaatregelen, zijn nu niet meer van kracht.

 

In 2020 werden de eindexamens volledig geannuleerd en in 2021 en 2022 kregen leerlingen extra herkansingsmogelijkheden, de optie om een vak te laten vallen en werden er extra tijdvakken toegevoegd om de examens en herkansingen beter te spreiden.

 

Dit jaar zijn alle versoepelingen geschrapt en is er slechts een iets ruimere planning om rekening te houden met ziekte of quarantaine. De beslissing om geen extra maatregelen toe te passen heeft geleid tot teleurstelling bij de Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

 

Hoewel LAKS begrijpt dat de mogelijkheid om een vak te laten vallen niet permanent kan zijn, hadden ze graag gezien dat er extra herkansingskansen en meer flexibiliteit bij het plannen van examens en herkansingen zouden zijn geboden.

 

LAKS heeft getracht de minister te overtuigen met de actie #redmijndiploma en een petittie, maar de reactie van Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) geeft aan dat er geen verandering in beleid zal plaatsvinden.

 

De vmbo-examens zijn reeds begonnen. Vandaag is de eerste dag van het centraal schriftelijk examen. De komende weken zullen leerlingen op vwo-, havo- en vmbo-niveau in het hele land gelijktijdig examens afleggen in vakken als Nederlands, wiskunde en Engels. Daarnaast zijn er vmbo bb- en kb-flex-examens, die scholen zelf kunnen plannen tussen 3 april en 21 juli. Ook zijn er praktijkexamens die scholen naar eigen inzicht kunnen inplannen.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Acht op de tien 17-plussers in de gemeente Gennep heeft een rijbewijs, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek...

Gennep

Van 27 tot en met 31 maart vond de Week van het Geld plaats, met als doel kinderen en jongeren te leren hoe ze...

Regio

Op 15 en 16 maart hebben meer dan 1.000 groep 8-leerlingen zich aangemeld voor de brugklas op middelbare scholen in het Land van Cuijk...

Gennep

Onze regio staat momenteel voor de uitdaging om te werken met minder leerlingen en leraren dan vroeger. Dit kan betekenen dat het moeilijker wordt...