Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Geen regionaal verbod megastallen

De oproep van gemeente Venlo om megastallen regionaal te verbieden, vindt geen gehoor bij de andere gemeenten. Dat meldt dagblad De Limburger. Een verbod op megastallen in Noord-Limburg komt er daarom niet, aldus de Venlose wethouder Sjors Peeters.

 

 

In Venlo riep SP-raadslid Ton Heerschop op megastallen te verbieden. Aanleiding voor de motie aan het gemeentebestuur was een omstreden vergunningverlening aan een geitenhouderij. Vanwege vermeende gezondheidsrisico’s waren omwonenden, dorpsraad en politieke partijen tegen de uitbreiding van het bedrijf. De wethouder vond het een sympathiek plan, maar zag meer in een regionaal verbod zodat megastallen ook niet aan de andere kant van de gemeentegrens komen.

 

 

Megastallen

 

 

Het aantal megastallen in Limburg is de laatste jaren flink gestegen, blijkt uit cijfers van de universiteit van Wageningen. Megastallen zijn in opkomst en zorgen voor verdere schaalvergroting en industrialisatie van de veehouderij. Deze bedrijven zijn gericht op de meest efficiënte productie tegen minimale kosten. In Nederland leven per jaar 75 miljoen dieren in een megastal.

 

 

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoekt momenteel of veehouderij een risico is voor de gezondheid van omwonenden. In het nieuwe, regionale beleid wordt per bedrijf bekeken of het kan uitbreiden.

 

 

Reacties