Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

HPV-prikken
GGD Limburg-Noord

Gemeente Gennep

Gratis HPV-prikken

Deze week zijn meer dan 8000 gratis HPV-prikken gezet in Noord-Limburg voor jongeren geboren tussen 1996 en 2003. Tot 31 mei kunnen jongeren kosteloos hun tweede dosis krijgen bij GGD Limburg-Noord. De vaccinatie beschermt tegen HPV, dat verschillende vormen van kanker kan veroorzaken.

8000+ jongeren in Noord-Limburg hebben al hun HPV-vaccinatie gekregen. Dat zijn jongeren geboren tussen 1996 en 2003. In totaal waren 30.000 jongeren in Noord-Limburg uitgenodigd. Van hen hebben 8.046 jongeren de vaccinatie gekregen, wat neerkomt op een opkomst van 23,6%.

 

Landelijk heeft 13% van de jongeren (tussen 19 en 27 jaar oud) gehoor gegeven aan de oproep.

 

Kosteloos

 

Het vaccin bestaat uit twee shots. Tot en met 31 mei 2024 krijgen jongeren die vóór 31 december 2023 hun eerste dosis hebben gehad, de tweede dosis gratis. Tot nu toe hebben 1.062 jongeren in Noord-Limburg hun tweede dosis gekregen bij de GGD Limburg-Noord.

 

Tweede dosis

 

“De rest van de jongeren moet nog een tweede dosis krijgen om volledig beschermd te zijn,” legt een woordvoerder van de GGD Limburg-Noord uit. Er moet minstens vijf maanden tussen de eerste en tweede dosis zitten.

 

Gratis tot 31 mei

 

Alleen de tweede dosis kan tot en met 31 mei gratis worden verkregen. Vanaf 1 juni 2024 kost een volledige HPV-vaccinatie tussen de 350 en 400 euro. Jongeren geboren in 2004 en 2005 kunnen ook tot en met 1 juni gratis hun HPV-vaccinatie krijgen bij GGD Limburg-Noord.

 

HPV

 

De HPV-vaccinatie beschermt tegen het humaan papillomavirus, dat kanker kan veroorzaken aan de baarmoederhals, mond- en keelholte, penis, anus en vagina. Elk jaar krijgen ongeveer 1500 mensen in Nederland kanker door HPV, waarvan het merendeel vrouwen zijn.

 

Vaccinatiedag

 

Afgelopen zaterdag organiseerde GGD Limburg-Noord een speciale vaccinatiedag in Venlo en Roermond. Daar werden 250 prikken gezet. De afgelopen weken heeft de GGD via sociale media geprobeerd jongeren te bereiken. Jongeren die hun eerste dosis al hadden gekregen, ontvingen ook herinnerings-sms’jes voor de tweede dosis.

 

Sociale media

 

GGD Limburg-Noord heeft op sociale media aandacht besteed aan de HPV-vaccinatie. Ook zijn jongeren dit jaar persoonlijk telefonisch benaderd om een afspraak te maken voor de tweede dosis. Het RIVM heeft twee herinneringen per post gestuurd.

 

Zorgwekkende daling vaccinatiegraad

 

Verwant

Gemeente Gennep

In de gemeente Gennep gaat het minder florissant met de zonnepanelenmarkt dan elders in Nederland, allemaal door gedoe met regelingen. Ondanks een recordhoeveelheid opgewekte...

Gemeente Gennep

Defensie bespreekt uitbreidingsplannen voor vliegbasis Volkel en De Peel in het Nationaal Programma Ruimte voor Defensie. Gemeente Gennep uit zorgen over leefomgeving. Meer informatie...

Culthis

Culthis juni 2024 brengt verhalen over 80 jaar vrijheid in Gennep, jonge dichters, ambacht en herinnering. De redactie van Culthis wenst iedereen een mooie...

Gemeente Gennep

Gennep organiseerde de Regiodag Noord-Limburg met trots en enthousiasme. De dag stond in het teken van samenwerking en regionale trots.