Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Handcrew Zuid-Nederland operationeel

Regio

Handcrew Zuid-Nederland operationeel

Op zondag vond de eerste inzet plaats van Handcrew Zuid-Nederland bij een grote natuurbrand in Nationaal Park de Maasduinen in Bergen. De Handcrew Zuid-Nederland begon ’s avonds met het aanleggen van een stoplijn om de brand te beheersen.

Op zondag vond de eerste inzet plaats van Handcrew Zuid-Nederland bij een grote natuurbrand in Nationaal Park de Maasduinen in Bergen. De Handcrew Zuid-Nederland begon ’s avonds met het aanleggen van een stoplijn om de brand te beheersen.

 

De Handcrew is een gespecialiseerd team dat getraind is in het bestrijden van natuurbranden te voet met handgereedschap. Het is een samenwerkingsverband tussen zes veiligheidsregio’s in het zuiden van Nederland. Vanaf 1 april 2023 is Handcrew Zuid-Nederland operationeel. Dit team is opgericht om snel en effectief natuurbranden aan te pakken. Door de oprichting van dit tweede Handcrew-team in Nederland kunnen nu meerdere natuurbranden tegelijkertijd met gespecialiseerde teams worden bestreden.

 

De zes veiligheidsregio’s (Zeeland, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg) hebben samengewerkt om natuurbranden snel en effectief te bestrijden. Regisseur Natuurbrandbeheersing Sraar Theeuwen uit Limburg-Noord is de projectleider van Handcrew Zuid-Nederland. Hij benadrukt dat door de toenemende droogte de kans op natuurbranden steeds groter wordt, en het is mogelijk dat er op meerdere plaatsen tegelijkertijd een natuurbrand ontstaat. Handcrew Zuid-Nederland is net voor het natuurbrandseizoen operationeel geworden, wat als positief wordt beschouwd.

 

Stoplijn

 

Een Handcrew-team bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die te voet en met handgereedschap natuurbranden bestrijden. De belangrijkste taak van de Handcrew is het verwijderen van brandbare materialen. Ze kunnen op plekken komen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. Vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer de wind is gaan liggen, zijn ze effectief in het bestrijden van de brand, zodat deze niet verder kan oplaaien gedurende de dag.

 

Het team kan defensief worden ingezet door stoplijnen aan te leggen, waardoor een natuurbrand niet verder kan uitbreiden. De brandweermensen dragen speciale kleding die licht is, goed ademt, vocht opneemt en afgeeft, en minder snel voor oververhitting zorgt. Het pak is geel van kleur, zodat ze goed zichtbaar zijn in het veld.

 

Met de oprichting van Handcrew Zuid-Nederland is er een belangrijke stap gezet in de strijd tegen natuurbranden. Door de samenwerking tussen de veiligheidsregio’s kan er sneller en effectiever worden opgetreden om de schade en gevaren van natuurbranden te beperken.

 

 

Foto: facebook.com/brandweerln

 

Verwant

Sport

VIOS/SPES behaalde een 14-11 overwinning op Oranje Wit na een vlotte start met een 4-0 voorsprong, gevolgd door een periode van gelijkspel. Coach Niels...

Sport

Korfbalverenigingen VIOS/SPES hebben na een jaar van succesvolle samenwerking besloten dat al hun teams voortaan in zwarte tenues spelen, dankzij de steun van sponsoren...

Regio

De LLTB heeft met succes samengewerkt met verschillende instanties, drones en satellietbeelden om illegale hennepteelt in Limburgse mais- en aspergevelden op te sporen, resulterend...

Heijen

Rijkswaterstaat plant ecologische verbeteringen in de Maasuiterwaard tussen Afferden en Heijen, met projecten als 'Geul Ossenkamp' en 'Monding Heijense Leijgraaf'. Publieke inbreng is welkom...