Op zondag vond de eerste inzet plaats van Handcrew Zuid-Nederland bij een grote natuurbrand in Nationaal Park de Maasduinen in Bergen. De Handcrew Zuid-Nederland begon ’s avonds met het aanleggen van een stoplijn om de brand te beheersen.
De Handcrew is een gespecialiseerd team dat getraind is in het bestrijden van natuurbranden te voet met handgereedschap. Het is een samenwerkingsverband tussen zes veiligheidsregio’s in het zuiden van Nederland. Vanaf 1 april 2023 is Handcrew Zuid-Nederland operationeel. Dit team is opgericht om snel en effectief natuurbranden aan te pakken. Door de oprichting van dit tweede Handcrew-team in Nederland kunnen nu meerdere natuurbranden tegelijkertijd met gespecialiseerde teams worden bestreden.
De zes veiligheidsregio’s (Zeeland, Brabant-Zuidoost, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Limburg-Noord en Zuid-Limburg) hebben samengewerkt om natuurbranden snel en effectief te bestrijden. Regisseur Natuurbrandbeheersing Sraar Theeuwen uit Limburg-Noord is de projectleider van Handcrew Zuid-Nederland. Hij benadrukt dat door de toenemende droogte de kans op natuurbranden steeds groter wordt, en het is mogelijk dat er op meerdere plaatsen tegelijkertijd een natuurbrand ontstaat. Handcrew Zuid-Nederland is net voor het natuurbrandseizoen operationeel geworden, wat als positief wordt beschouwd.
Stoplijn
Een Handcrew-team bestaat uit minimaal 16 en maximaal 20 brandweermensen die te voet en met handgereedschap natuurbranden bestrijden. De belangrijkste taak van de Handcrew is het verwijderen van brandbare materialen. Ze kunnen op plekken komen waar blusvoertuigen niet kunnen komen. Vooral ’s avonds en ’s nachts, wanneer de wind is gaan liggen, zijn ze effectief in het bestrijden van de brand, zodat deze niet verder kan oplaaien gedurende de dag.
Het team kan defensief worden ingezet door stoplijnen aan te leggen, waardoor een natuurbrand niet verder kan uitbreiden. De brandweermensen dragen speciale kleding die licht is, goed ademt, vocht opneemt en afgeeft, en minder snel voor oververhitting zorgt. Het pak is geel van kleur, zodat ze goed zichtbaar zijn in het veld.
Met de oprichting van Handcrew Zuid-Nederland is er een belangrijke stap gezet in de strijd tegen natuurbranden. Door de samenwerking tussen de veiligheidsregio’s kan er sneller en effectiever worden opgetreden om de schade en gevaren van natuurbranden te beperken.
Foto: facebook.com/brandweerln
