Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Harrie Smeets brengt zegen op Sacramentsdag in Gennep

Regio

Harrie Smeets doet stap terug

Bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft aangekondigd dat hij vanwege zijn ziekte een stap terug zal zetten. Hoewel hij niet aftrad, is hij voortaan verhinderd om zijn taken als bisschop uit te voeren. “Met name de laatste weken merk ik dat ik niet meer kan wat ik graag zou willen en dat ik niet meer in staat ben om het bisdom te besturen.”

Bisschop Harrie Smeets van Roermond heeft aangekondigd dat hij vanwege zijn ziekte een stap terug zal zetten. Hoewel hij niet aftrad, is hij voortaan verhinderd om zijn taken als bisschop uit te voeren.

 

Verhinderd

 

Volgens het kerkelijk recht kan een bisschopszetel verhinderd worden verklaard wanneer de bisschop niet langer in staat is om zijn pastorale verantwoordelijkheden binnen het bisdom te vervullen.

 

In een persoonlijke brief gericht aan de priesters, diakens, pastoraal werkers, catechisten en kerkbesturen in het bisdom Roermond legde bisschop Smeets uit dat het geen gemakkelijke beslissing voor hem was. Hij schreef:

 

“Het past niet bij mijn aard om een taak niet af te maken. Sinds mijn ziekte bekend werd, heb ik grote moeite gehad om mijn werk te doen. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk onder de mensen te blijven en contacten te onderhouden. Een tijd lang ging dat redelijk goed, maar ik moet nu constateren dat mijn krachten uitgeput zijn. Het is op!”

 

Komend weekeinde zal er in alle kerken in Limburg een boodschap van de bisschop met een vergelijkbare strekking worden voorgelezen.

 

Bisschop Smeets werd in de zomer van 2021 gediagnosticeerd met een hersentumor. Hij onderging verschillende therapieën en medicamenteuze behandelingen. Aan het begin van dit jaar werd er een tweede tumor ontdekt en de artsen gaven aan dat er niets meer voor de bisschop kon worden gedaan. In overleg werd besloten om alle behandelingen stop te zetten. “Sindsdien zijn mijn krachten achteruitgegaan,” schreef bisschop Smeets.

 

“Met name de laatste weken merk ik dat ik niet meer kan wat ik graag zou willen en dat ik niet meer in staat ben om het bisdom te besturen.”

 

Op verzoek van bisschop Smeets heeft vicaris-generaal Mgr. René Maessen met ingang van donderdag 6 juli 2023 de volledige leiding over het bisdom overgenomen. Hij zal deze taak op zich nemen totdat de zetel daadwerkelijk vacant raakt.

 

Verwant

Regio

Limburgers en andere landbouwprovincies zijn voor versoepeling van stikstofregels, terwijl stedelijke gebieden strengere regelgeving wensen. Woonomgeving en opleidingsniveau spelen een rol bij deze opvattingen....

Gennep

Vitesse'08 Dames 1 boekte een overtuigende 1-4 overwinning tegen SHH in Herten. De eerste wedstrijd onder interim-trainer Thommy was een groot succes. Zondag is...

Gennep

Kapelaan Ed Miedema, actief tijdens de Tweede Wereldoorlog, hielp geallieerde vluchtelingen en onderduikers in Gennep, en leidde de lokale Limburgse Onderduikorganisatie. Zijn eigenzinnige karakter...

Gennep

BIZ Centrum Gennep neemt het roer over voor de Sinterklaasintocht, met plannen om het evenement te concentreren op de Markt. Ze willen vernieuwen en...