Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Afscheid van een sterk leider: het erfgoed van oud-gouverneur Van Voorst tot Voorst
van_voorst_tot_voorst_memoriam_

Regio

In Memoriam: Berend-Jan van Voorst tot Voorst

Op 6 november 2023 overleed oud-gouverneur Van Voorst tot Voorst, bekend om zijn integriteit en diplomatie. Zijn inzet voor Limburg en internationale samenwerking wordt met groot respect herdacht.

Op 6 november 2023 nam Nederland afscheid van een prominent figuur in de Limburgse geschiedenis. Mr. Berend-Jan baron van Voorst tot Voorst, voormalig Commissaris van de Koningin in Limburg van 1993 tot 2005, overleed op 79-jarige leeftijd.

 

Van Voorst tot Voorst stond bekend als een baken van bestuurlijke betrouwbaarheid en integriteit. Zijn onkreukbaarheid en diplomatieke vaardigheden waren inherent aan zijn persoonlijkheid.

 

Terwijl hij zich vaak discreet achter de schermen bewoog, manifesteerde hij zich binnenskamers met een uitgesproken mening. Zijn gedetailleerde dossierkennis oogstte bewondering, en zijn vriendelijke gebaren richting medewerkers van de Provincie zullen niet snel vergeten worden.

 

In Den Haag verdedigde hij onvermoeibaar de belangen van Limburg, steunend op zijn solide netwerk. Internationale betrekkingen en grensoverschrijdende samenwerking stonden hoog op zijn agenda. In zijn installatiespeech beschreef hij Limburg als het balkon van Nederland, uitkijkend over Europa.

 

Zijn pleidooi voor een ‘grenslandtoets’ in 1998 getuigt van zijn vooruitziende blik op de gevolgen van wetgeving voor grensregio’s in een tijd van vervagende Europese grenzen.

 

Tijdens twee grote overstromingen en watersnoden in 1993 en 1995 groeide Van Voorst tot Voorst uit tot een centrale figuur in de hulpverlening. Als een vaderlijke bestuurder toonde hij diep medeleven voor de Limburgers die getroffen waren door deze rampen.

 

Bij zijn afscheid als gouverneur in 2005 ontving hij de Erepenning van de Provincie Limburg als erkenning voor zijn onschatbare bijdrage aan de provincie. Provinciale Staten eerden hem met een Engelse sleutel als symbool voor zijn twaalf jaar durende sleutelpositie en -rol binnen Limburg.

 

Halfstok

 

Op donderdag 9 november hing de Limburgse vlag bij het Gouvernement aan de Maas halfstok als eerbetoon aan de overleden oud-gouverneur en zijn vele verdiensten voor de provincie. Vanaf die dag lag er ook een condoleanceregister in de centrale hal en bij de bestuursingang van het Gouvernement.

 

De uitvaartplechtigheid heeft inmiddels in besloten kring plaatsgevonden.

 

Foto: limburg.nl

 

Verwant

Gennep

Zorgorganisatie Dichterbij plaatst 10.000 zonnepanelen op 155 locaties in Limburg, Noord-Brabant, en Gelderland. Het project, uitgevoerd door BAM Energy Systems en BAM Bouw en...

Regio

Saskia Borgers is voorgedragen als nieuwe dijkgraaf voor het Waterschap Limburg, bevestigd door het unanieme besluit van het algemeen bestuur op 29 november 2023....

Gennep

Veiligheidsregio Limburg-Noord blust met succes de denkbeeldige Wild Fire tijdens een grootschalige oefenweek, waarbij Defensie cruciale bijstand verleent. Het uitgebreide scenario omvatte natuurbranden, luchtvaartincidenten...

Regio

Toerisme in Limburg bloeit op, met een recordaantal van 4.2 miljoen gasten in 2022, een stijging van 15% ten opzichte van 2015. De provincie...