Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Oud-bisschop Harrie Smeets van Roermond overleden
Oud-bisschop Harrie Smeets van Roermond overleden

Regio

In Memoriam: Harrie Smeets

Oud-bisschop Harrie Smeets van Roermond overleed op 20 december op 63-jarige leeftijd na een moedige strijd tegen een hersentumor. Zijn diepe toewijding aan het geloof en de gemeenschap wordt herdacht, en Limburgse parochies luiden op 21 december om 11.00 uur de dodenklok ter ere van deze geliefde herder.

Met diepe droefheid delen wij het overlijden mee van oud-bisschop Harrie Smeets van Roermond. Op woensdagmiddag 20 december is hij in zijn woonplaats Roermond op 63-jarige leeftijd overleden. Een moedige strijd tegen een hersentumor heeft zijn aardse reis beëindigd.

 

 

Bisschop Smeets, geboren op 22 oktober 1960 in Heerlen, stond bekend om zijn toewijding aan het geloof en zijn liefdevolle dienstbaarheid aan de gemeenschap. Zijn plotselinge ziekte in mei 2021 bracht een pijnlijke wending in zijn leven, waarbij een hersentumor werd vastgesteld.

 

Ondanks intensieve behandelingen en een positieve respons, stak in december 2022 een tweede tumor de kop op, wat het begin van een onzekere periode betekende.

 

In januari 2023, na het uitputten van alle medische mogelijkheden, nam Mgr. Smeets het dappere besluit om alle behandelingen te staken. Zijn gezondheid verslechterde gestaag, wat leidde tot zijn eervol ontslag als bisschop van Roermond op 10 augustus 2023, verleend door paus Franciscus.

 

Diocesaan-administrator Mgr. René Maessen herinnert zich Mgr. Smeets als een bezielde bisschop:

 

“Hij heeft de uitoefening van zijn ambt enthousiast en energiek opgepakt. Dit heeft hij tweeëneenhalf jaar kunnen doen. Daarna werd hij onverwacht zeer ernstig ziek. Vanaf dat moment heeft hij zijn lijden moedig gedragen, waarmee hij voor velen een weg van geloofsgetuigenis heeft afgelegd.”

 

Mgr. Smeets, die op 10 oktober 2018 werd benoemd tot de 24e bisschop van Roermond, heeft in zijn leven diverse functies bekleed, waaronder pastoor-deken van Venray. Zijn wapenspreuk, “In Gods naam mensen liefhebben,” weerspiegelt zijn diepe toewijding aan het geloof en zijn medemens.

 

Op Sacramentsdag bracht Bisschop Smeets nog een verrassingsbezoek aan Gennep. Met zijn aanwezigheid inspireerde hij de gelovigen en een warm samenzijn volgde, doordrenkt met de wens om ware dragers van Christus te zijn in de wereld.

 

Dodenklok

 

De Limburgse parochies zijn opgeroepen om op donderdag 21 december om 11.00 uur de dodenklok te luiden.

 

Mgr. Harrie Smeets laat een blijvende erfenis achter als een toegewijde geestelijke leider, wiens leven in dienst stond van liefde en geloof. Moge hij rusten in vrede bij zijn Schepper.

 

Geloofsgesprek

 

Het laatste Geloofsgesprek met de overleden oud-bisschop wordt op zondag 24 december om 09.45 uur op NPO 2 opnieuw uitgezonden.

 

Uitvaart

 

De uitvaart is op zaterdag 6 januari om 10.30 uur in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Belangstellenden kunnen zich vanaf donderdag 28 december hiervoor aanmelden via de website van het bisdom. De regionale omroep L1 zendt de plechtigheid live op televisie uit.

 

Hoofdcelebrant tijdens de uitvaart is Mgr. Hans van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse bisschoppenconferentie. Aansluitend aan de requiemdienst wordt Mgr. Smeets bijgezet in de bisschoppelijke grafkapel op het Oude Kerkhof in Roermond.

 

Wie persoonlijk afscheid wil nemen van de bisschop kan daarvoor op donderdag 28 en vrijdag 29 december terecht in de Caroluskapel aan de Swalmerstraat in Roermond. De bisschop wordt daar deze twee dagen opgebaard. De kapel is beide dagen tussen 14.00 uur en 17.00 uur geopend. In de kathedraal ligt sinds donderdag een condoleanceregister. De kathedraal is elke middag geopend.

 

VIDEO: Harrie Smeets bezoekt Gennep

 

Verwant

Regio

Limburg heeft besloten de samenwerking met Arriva voort te zetten. De provincie handhaaft de concessie onder bestaande voorwaarden, die vertrouwelijk blijven, tot het contract...

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Regio

VPTZ Noordelijk Noord-Limburg biedt vrijwillige palliatieve zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Met een luisterend oor, troost en praktische hulp ondersteunen ze zowel...