Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Informatieborden Hommersum
Informatieborden Hommersum

Regio

Informatieborden Hommersum

In het nabij Gennep gelegen dorpje Hommersum werden deze zomer cortenstalen informatieborden onthuld bij historische gebouwen. Pastor Uchenna Aba zegende de borden, die dienen als oriëntatiepunt maar ook als tastbare herinnering aan het verleden van Hommersum.

In het dorpje Hommersum, gelegen vlak over de grens bij Gennep, zijn afgelopen zomer vier informatieve borden bij historische gebouwen onthuld. Op dinsdag 21 november kwamen vertegenwoordigers van de dorpsvereniging, de Heimat- und Verschönerungsverein e.V. Hommersum, samen met pastor Uchenna Aba voor een gedenkwaardige gebeurtenis.

 

Een opvallend detail is dat de informatieborden identiek zijn aan diegene die in de gemeente Gennep zijn geplaatst.

 

Historicus Franz Urselmans lichtte het eerste bord toe, bij de kerk die voor het eerst in 1118 werd genoemd. Waarmee het de oudste kerk in de streek is. Het tweede bord vertelt het verhaal van het aangrenzende pastoriegebouw. Het is gebouwd in 1860 en de thuisbasis van vijf voorgangers van pastor Aba.

 

Antoon Rodoe, de secretaris van de dorpsvereniging, deelde details over de ondersteuning vanuit een subsidieprogramma. De borden, met teksten in zowel het Duits als het Nederlands, zijn gemonteerd op een patina stalen frame. Ze zijn vervaardigd in cortenstaal door Stefan Pellen uit Hommersum.

 

Na de presentatie nam pastor Aba het podium om de recent geplaatste informatieborden bij de kerk en pastorie te zegenen. Naast deze twee borden werden er nog twee geplaatst bij andere historische locaties, waaronder een bij de oudst bekende boerderij van Hommersum.

 

Het vierde informatiebord bevindt zich net buiten Hommersum. Op de plek waar de Kendel uitmondt in de Niers, bij de voormalige IJsheuvelse molen, voor het eerst genoemd in 1336.

 

Hommersum

 

De eerste vermelding van Hommersum dateert uit een document van 30 september 1118, waarin de kerkrechten werden overgedragen van de kerk van het toenmalige “Humbersheim”. Dit historische moment werd groots gevierd in 2018, zoals te zien is op de pagina “Het oudste dorp van Goch vierde zijn 900ste verjaardag”.

 

Uit de voorbereidingen voor dit jubileum ontstond het geschiedenisteam binnen de dorpsvereniging, de Heimat- und Verschönungsverein e.V. Hommersum (HVV).

 

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...

Gennep

Op Paaszaterdag 30 maart vindt in Gennep de jaarlijkse Norbertus Wandeltocht plaats, georganiseerd door Stichting Vrienden van Norbertus. Het evenement heeft tot doel fondsen...