Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Landgoed Jachtslot de Mookerheide

Regio

Jachtslot de Mookerheide weer veilig te bezoeken

Goed nieuws voor alle bezoekers van Landgoed Jachtslot de Mookerheide: Natuurmonumenten gaat een begin maken met het volledig opknappen van de oprijlaan. Daarna kan iedereen het landgoed weer veilig bezoeken. Meer info op www.Gennep.News/regio.

Goed nieuws voor alle bezoekers van Landgoed Jachtslot de Mookerheide: Natuurmonumenten gaat een begin maken met het volledig opknappen van de oprijlaan. Daarna kan iedereen het landgoed weer veilig bezoeken.

 

 

Iedereen die het landgoed, de landwinkel of buitenterras Lagom de afgelopen jaren bezocht, was het er over eens; de oprijlaan naar het jachtslot verkeerd in slechte staat en kan zo niet langer. Gaten in het wegdek zorgen voor een onveilige situatie.

 

 

Natuurmonumenten gaat de weg nu in zijn volledigheid tussen Molenhoek en de Bisseltse Baan aanpakken. Dit gaat in twee fases gebeuren. Eerst verwijderen we het oude wegdek, daarna rooien we de 90 laanbomen, waarvan de meeste Amerikaanse eiken, langs de oprijlaan richting de Bisseltse baan.

 

 

Dit is noodzakelijk voor het herstel van de weg en de aanleg van kabels en leidingen.

 

 

Buiten het feit dat deze bomen steeds verder aftakelen en met hun dode takken voor onveilige situaties zorgen. Past dit ook goed in de doelstelling voor het natuurbeheer op het landgoed. We herstellen het landgoedbos waarbij soorten die hier niet thuis horen worden verwijderd en we werken toe naar een meer gevarieerd natuurlijk bos met open plekken zodat het een aantrekkelijk leefgebied wordt voor meer soorten planten en dieren.

 

 

Vervolgens brengen we een nieuwe asfaltlaag aan tussen het jachtslot en Molenhoek. De jonge Amerikaanse eikjes die volgend voorjaar opkomen uit de eikels halen we ook weg. Hierna zijn de bomen die hier van oorsprong niet thuis horen verdwenen en krijgen andere bomen en struiken een betere kans. Fase 2 is het opnieuw asfalteren van dit traject en het vernieuwen de laan door het aanplanten van lindebomen.

 

 

Het is belangrijk dat de nieuwe bomen dezelfde leeftijd hebben zodat het karakter van de laan weer voor jaren behouden blijft. In het najaar van 2019 is de oprijlaan helemaal klaar. Tijdens de werkzaamheden blijft het landgoed bereikbaar.

 

 

Het opknappen van de oprijlaan is een van de onderdelen om het Landgoed Jachtslot de Mookerheide een nieuwe impuls geven. Eerder werd al begonnen met het beter zichtbaar maken van de boomboeketten en de restauratie van parkbos, nutstuinen en de kassen.

 

 

Foto: Bob Luijks

 

 

Verwant

Column

Koningsven - De Diepen, een plekje dat we zorgvuldig hebben uitgekozen om het niet te bestraten, kreeg een facelift. Klein probleempje: ze waren het...

GennepNews

De ambitie van Natuurmonumenten is om niet alleen het landgoed, maar ook het jachtslot voor een breed publiek toegankelijk te maken. Ellen Luijks van...

Regio

Op zaterdag 18 mei organiseert Natuurmonumenten een afwisselende busexcursie langs vier bijzondere plekken in Noord-Limburg: De Diepen, Sint-Jansberg, Mookerheide en jachtslot Mookerheide. De dag...

GennepNews

Op het uitzicht van de Mookerheide is boswachter Ellen enorm trots. Een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Dé ideale...