Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Regio

Terug in de Tijd met Jan Slagter

Jan Slagter lanceert ‘Terug in de Tijd’ initiatief bij Risk Factory Limburg-Noord om eenzaamheid onder senioren aan te pakken. Het scenario helpt senioren bewust te worden van eenzaamheid en biedt handvatten om dit te verminderen.

Jan Slagter heeft een nieuw initiatief gelanceerd om eenzaamheid tegen te gaan bij Risk Factory Limburg-Noord tijdens de Week tegen Eenzaamheid.

 

Dit initiatief, genaamd Terug in de Tijd, richt zich op senioren en helpt hen te ontdekken wat ze nu kunnen doen om de kans op eenzaamheid in de toekomst te verminderen.

 

Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid

 

Jan Slagter, die de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid leidt en tevens directeur is bij Omroep MAX, was aanwezig bij de feestelijke lancering van dit scenario. Hij benadrukt het belang van het aanpakken van eenzaamheid, niet alleen tijdens deze specifieke week, maar het hele jaar door.

 

Jan Slagter was aanwezig bij de feestelijke lancering van ‘Terug in de Tijd’

 

Hij prijst het concept van de Risk Factory, omdat het aansluit bij de leefwereld van senioren, vergelijkbaar met de aanpak van Omroep MAX. Ze creëren ontmoetingsplaatsen waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan, en Jan Slagter is vastbesloten om bij te dragen aan de strijd tegen eenzaamheid.

 

Terug in de Tijd

 

Terug in de Tijd stelt senioren in staat om vooruit te kijken naar hun toekomst en te begrijpen hoe eenzaamheid kan ontstaan door verlieservaringen, zoals het verlies van een partner, baan of mobiliteit als gevolg van een medische aandoening. Deze verlieservaringen kunnen leiden tot een afname van het sociale netwerk, waardoor eenzaamheid ontstaat.

 

Jan Slagter is vastbesloten om bij te dragen aan de strijd tegen eenzaamheid

 

Marc van Caldenberg, Gedeputeerde bij de Provincie Limburg, benadrukt het belang van dit initiatief en hoe het bewustwording creëert over eenzaamheid in de directe omgeving van mensen. Hij wijst erop dat het scenario mensen leert hoe ze de kans op eenzaamheid voor zichzelf kunnen verminderen.

 

Tijdens de lancering van Terug in de Tijd hebben senioren het scenario voor de eerste keer ervaren.

 

Tijdens de lancering hebben senioren het scenario ervaren

 

Een van de deelnemers, Ber Mertens, realiseerde zich dat eenzaamheid onder leeftijdsgenoten vaker voorkomt dan hij dacht en dat het hem aan het denken heeft gezet.

 

Eenzaamheid

 

Eenzaamheid onder senioren is een serieus probleem, waarbij 51% van de senioren in Limburg-Noord zich wel eens eenzaam voelt, volgens Natasja van Montfoort, Adjunct Directeur Publieke Gezondheid.

 

Het initiatief Terug in de Tijd is ontwikkeld om dit probleem bespreekbaarder te maken, omdat eenzaamheid aanzienlijke gevolgen kan hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid.

 

Het advies van Nick Boersma, programmamanager bij Risk Factory, is om mensen die moeite hebben met eenzaamheid eenvoudigweg aan te spreken en te vragen hoe het met ze gaat, zonder direct over eenzaamheid te praten.

 

“Nodig ze uit voor een kopje koffie, doe samen een klusje en belangrijker nog, luister naar ze.”

 

De ontwikkeling van het scenario Terug in de Tijd is tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundigen, de GGD, experts op het gebied van eenzaamheid, gemeenten en gedragsexperts.

 

Het is bedoeld om senioren bewust te maken van eenzaamheid en hen handvatten te bieden om dit probleem in hun leven te verminderen.

 

Verwant

Milsbeek

De verkoop van Vallei van Milsbèk, een nieuwbouwproject met 77 gevarieerde woningen in Milsbeek, is begonnen. Van sociale koop/huur tot vrije sector en levensloopbestendige...

Gemeente Gennep

In de gemeente Gennep zijn bij de aankomende Tweede Kamerverkiezingen drie nieuwe stemlocaties geopend, waaronder een sportclub en een basisschool. Bovendien zal Het Elzendaalcollege...

Column

Dwarsliggert benadrukt het belang van zwemlessen en het behoud van Sportcentrum Pica Mare in Gennep, aangezien zwemmen als een basisvaardigheid wordt beschouwd en het...

Sport

Op 1 november 2023 vond de Bijzondere Kampioenendag plaats, een sport- en spelevenement voor mensen met een verstandelijke beperking, georganiseerd door de Dirk Kuyt...