Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Stichting Kankerpraat Ken Driessen
Stichting Kankerpraat Ken Driessen

Regio

Kankerpraat en HPV-verhalen

De lancering van de podcast ‘Kankerpraat en HPV-verhalen’ door GGD Limburg-Noord en Ken Driessen brengt bewustwording over HPV-vaccinatie, waarin ervaringen en inzichten worden gedeeld.

Jaarlijks krijgt 10% van de met HPV besmette mensen te maken met kanker veroorzaakt door het virus. Om jongeren tussen de 18 en 27 jaar de kans te geven zich gratis te beschermen tegen HPV, is begin 2023 de landelijke HPV 18+ campagne gestart.

 

Door de extra aandacht voor HPV is 22% van de jongeren in Noord-Limburg inmiddels gevaccineerd. Met een vernieuwde aanpak zet GGD Limburg-Noord in op het beter bereiken van de doelgroep.

 

Kankerpraat en HPV-verhalen

 

In de podcast Kankerpraat en HPV-verhalen delen Ken Driessen (foto), Dieuwke Boskamp en Kim Brouns hun ervaringen, inzichten over het virus en informatie over het HPV-vaccin.

 

GGD Limburg-Noord en Ken Driessen, zelf ongeneeslijk ziek en voorzitter van Stichting Kankerpraat, hebben de handen ineengeslagen voor de podcast Kankerpraat en HPV-verhalen. In twee aangrijpende afleveringen wordt er aandacht gevraagd voor HPV en de vaccinatie.

 

In de eerste aflevering gaat Ken in gesprek met Dieuwke Boskamp, gynaecologe bij VieCuri Medisch Centrum en gespecialiseerd in oncologie. Samen benadrukken ze het belang van de HPV-vaccinatie en delen ze inzichten over het nut ervan.

 

Ken deelt in de tweede aflevering zijn ervaringen met Kim Brouns, die ontdekte dat ze besmet was geraakt met HPV en te maken kreeg met de dreiging van baarmoederhalskanker. Een aangrijpende ervaring die haar leven ingrijpend heeft veranderd. Samen bespreken ze het ziek zijn en de impact ervan op ons kostbare leven en de toekomst.

 

Eén vaccinatie tegen zes soorten kanker

Het risico op het oplopen van het HPV-virus is aanzienlijk. Wat opmerkelijk is, is dat één vaccinatie ons kan beschermen tegen zes soorten kanker. Deze vaccinatie is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, en met de lopende inhaalcampagne kunnen alle personen geboren tussen 1996 en 2003 zich kosteloos laten vaccineren.

 

Tot 1 juni 2024 wordt in heel Nederland kosteloos gevaccineerd tegen HPV. De vaccinatie bestaat uit twee prikken die vijf maanden na elkaar moeten worden gezet. Je hebt dus nog tot 31 december 2023 om je eerste HPV-vaccinatie te halen en uiterlijk 1 juni 2024 ook je tweede prik kosteloos te krijgen.

 

De podcast Kankerpraat en HPV-verhalen is te beluisteren via bekende podcastkanalen.

 

Voor meer informatie over HPV en de vaccinatie, bezoek ggdlimburgnoord.nl of de social media kanalen van GGD Limburg-Noord. Wil je een afspraak maken naar aanleiding van de podcast? Ga dan naar hpvafspraak.nl. Laat je informeren en beschermen tegen HPV en draag bij aan een gezondere toekomst.

 

Verwant

Regio

Extravaganza op Elzendaalcollege Boxmeer biedt op 29 februari en 1 maart een avond vol wereldse optredens, geïnspireerd door steden over de hele wereld. Leerlingen...

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gemeente Gennep

Regio Noord-Limburg ontvangt 10 miljoen euro van de regering om de regio gezonder en welvarender te maken, met focus op kennisnetwerken, groen ondernemen, talentontwikkeling,...

Gennep

Op Paaszaterdag 30 maart vindt in Gennep de jaarlijkse Norbertus Wandeltocht plaats, georganiseerd door Stichting Vrienden van Norbertus. Het evenement heeft tot doel fondsen...