Vorige week maakte Noord-Brabant bekend dat die provincie een kerncentrale wil bouwen. Gedeputeerde Eric de Bie wilde toen niet zeggen waar die kerncentrale zou moeten komen. Uit een onderliggende bijlage bij het haalbaarheidsonderzoek van TNO blijkt echter dat de provincie de plek van de voormalige betoncentrale in Boxmeer op het oog heeft.
Haven Heijen
Er zijn twee belangrijke randvoorwaarden bij keuze van de locatie voor de bouw van een kerncentrale. Om voldoende koelwater te hebben dient de plek dichtbij een rivier te liggen. Ook moet de afvoer van kernafval efficiënt georganiseerd kunnen worden. Het terrein van de oude betoncentrale voldoet aan beide criteria. Het ligt vlakbij de Maas, en het kernafval kan verscheept worden via de haven in Heijen. Noord-Brabant ziet de kerncentrale bovendien het liefst nabij de provinciegrens.
Bouw start 2023
De betoncentrale in Boxmeer ligt er al jaren vervallen bij. Er zijn diverse plannen ingediend voor nieuwe projecten. Maar die pasten allemaal niet binnen het bestemmingsplan. Door de bouw van een kerncentrale als essentieel aan te merken, kan het Ministerie van Economische Zaken een aanwijzing geven. Dan wordt aanpassing van het bestemmingsplan geregeld in een versneld traject. Er is dan ook geen uitgebreide inspraakprocedure nodig. De bouw start in de loop van 2023. Tien jaar later wordt moet de eerste stroom geleverd worden.

De betoncentrale in Boxmeer ligt er al jaren vervallen bij.
Financiering
De bouw van de kerncentrale gaat zo’n 5 miljard euro kosten. Noord-Brabant richt hiervoor een speciale ontwikkelingsmaatschappij op. Er wordt vanuit gegaan dat het Rijk 8o procent van de financiering voor haar rekening neemt. De overige 20 procent wordt bekostigd door participerende energiebedrijven. Hierdoor loopt de provincie geen financiële risico’s.
Veiligheidsplan
TNO concludeert in haar rapport dat het veiligheidsrisico van de kerncentrale bij Boxmeer binnen acceptabele normen blijft. Maar de organisatie waarschuwt wel dat “het risico niet geheel nul is”. Daarom moet er een uitgebreid veiligheidsplan worden opgesteld. Zo krijgen alle inwoners binnen een straal van 50 kilometer jodiumpillen. Bij een groot ongeluk in de kerncentrale kunnen de jodiumpillen de gevolgen van straling mogelijk beperken.
