Net over de grens met Noord-Brabant ligt het bijzondere gebied van de Maasheggen. Dit is het oudste cultuurlandschap in Nederland en wordt gekenmerkt door de vlechtheggen die de kleine landbouwpercelen al eeuwen afbakenen. Deze heggen zijn gemaakt van meidoorn en sleedoorn en worden tussen andere struiken gevlochten, waardoor er een dichte heg ontstaat. In 2018 kreeg het gebied de status van UNESCO Biosfeer.
Met de opkomst van prikkeldraad is Nederland in de afgelopen eeuw vele duizenden kilometers aan hagen en heggen verloren gegaan. Het verdwijnen van deze unieke landschapselementen betekent niet alleen het verlies van een stukje cultuur, maar ook van een belangrijk leefgebied voor veel soorten dieren en planten. Het beheren van vlechtheggen is een kunst die zorgvuldig moet worden uitgevoerd, omdat elke heg anders is.
Een goed beheer zorgt echter voor een zeer dichte en ondoordringbare vlechtheg.
Ambacht
Op donderdag 23 februari hebben geïnteresseerden de mogelijkheid om meer te leren over dit eeuwenoude ambacht tijdens een gratis lezing georganiseerd door Steunpunt Landschapsbeheer Limburg en Stichting Landschapsbeheer Boxmeer. Vlechtheggen-expert Marius Grutters neemt de deelnemers mee door de geschiedenis en toekomst van vlechtheggen in Nederland. In de weekends na de lezing zijn er ook workshops en oefendagen beschikbaar om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen.
Dus wil je meer weten over dit unieke stukje Nederlandse cultuur, meld je dan aan voor de lezing en workshops via limburgs-landschap.nl/maasheggen.
Wie weet word je wel zo enthousiast dat je besluit mee te doen aan het NK Heggenvlechten 2023!
Foto: Marius Grutters
