Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Limburg Film Festival

Regio

Limburg Film Festival

Afgelopen weekend werd in Venlo voor het derde jaar het Limburg Film Festival (LFF) gehouden. Wat als een pilot begon, aandacht voor de rijke Limburgse filmcultuur, heeft geresulteerd in een ‘showcase’ filmfestival dat de bijzondere Limburgse filmcultuur weergeeft. Lees het artikel van Anieta Janssen op www.Gennep.News.

Aankomend weekend 11, 12 en 13 januari wordt in Venlo voor het derde jaar het Limburg Film Festival (LFF) gehouden. Wat in 2017 als een pilot begon, aandacht voor de rijke Limburgse filmcultuur, heeft geresulteerd in een ‘showcase’ filmfestival dat de bijzondere Limburgse filmcultuur weergeeft.

 

 

Door: Anieta Janssen van GennepNews, foto: limburgfilmfestival.nl

 

 

Limburg Film Festival

 

 

Het gaat meestal om Limburgse of aan Limburg gelinkte cineasten. De documentaires of films gaan over diverse thema’s, zeker ook buiten Limburg.

 

 

De eerste naam die valt is Hans Heijnen, Nijmegen, geboren in Sittard, hij is sinds 1989 actief als documentairemaker. Zijn interesse gaat uit naar de sociaal culturele opvattingen en leefpatronen van mensen in een kleine gemeenschap. Een tip van Anita Smeets, bedrijfsleider en filmprogrammeur van het LFF:

 

 

Kom kijken naar Voetbal is oorlog!

 

 

Een film van Hans Heijnen. Het verhaal over de overspannen en gebakken lucht aspiraties van een dorpsfamilie en de daardoor ingezette teloorgang van een voetbalvereniging in Groesbeek, al eerder afgelopen najaar te zien in filmhuis O42 Nijmegen en nu dus nog te zien bij LFF.

 

 

 

 

Haar bijzondere aandacht gaat uit naar het werk van verhalen over vluchtelingen. Ze noemt Three hours, Ahmad Al Zoubi, Syriër en inwoner van Venlo, is een van de 12 overlevenden van een dramatisch verlopen oversteek van Turkije naar Griekenland, waarbij 41 mensen het leven laten. Na afloop van de documentaire gaat hij in gesprek met het publiek.

 

 

En Thuisland, hoe een Syrisch vluchtelingengezin met zes kinderen tijdens de eerste maanden in hun nieuwe omgeving integreert, na jarenlang in een door oorlog geteisterd gebied en in kampen gewoond te hebben. Thuisland is een intieme documentaire die observeert hoe een familie zich voorzichtig probeert aan te passen om in Nederland een nieuwe start te maken. Tegelijkertijd worstelen de ouders met heimwee en de kinderen met slechte herinneringen.

 

 

https://www.facebook.com/limburgfilmfestival/videos/339071173351535/?__xts__[0]=68.ARB_tnWGLYsTjdS16JNHx4pYj8fJjE2Ozxj6yUNm73ok5oMZDAXCExBQRzuBDwywTrJdGrDvCyqt0P48JalDFVQKarQg8XvB-WBpw__5Bs7f5ryahNyQUCQyTsTG5K0f3Ja4OhN569bmypU7bumoJ7a-5dMH5y117sVKfjBGjsT-nxyTq-Rd_TitKwgRxGiEeLBKEHZvwfcRiz3UnzIOtKmPKQgpJFm1kTmJ3q5oUtuYLFC0m2GUT7YsAiXLMvjHzqqPAh64JrsN-sqLsIdcB6RaKO9zIwk9Wjx8y0YreeLljSkkbOjohivVCnwBfQXfZL5_xif7ZfsIIAvv3J5RGpUOjCJcGOk_MEU&__tn__=-R

 

 

En Papieren Land, Hahib woont al twintig jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland, nadat hij op negenjarige leeftijd met zijn moeder en broertjes thuisland Somalië ontvluchtte. In deze documentaire maakt hij de balans op in een vloeiende mix van woord, muziek en performance. Regisseur en goede vriendin Marie van Vollenhoven plaatst zijn verhaal in een witte ruimte die ze voortdurend transformeert en animeert.

 

 

Een vraag aan Anita Smeets: ‘heb je zelf al die films gezien?’

 

 

Ja, natuurlijk! we moeten weten wat we in huis halen.

 

 

https://www.facebook.com/limburgfilmfestival/posts/574946142952927?__xts__[0]=68.ARAhzpr-XPM7vGwmUtxW9B13QWPFTqTE8lmkFaCxi13vAhhmsTsMv1uJrY4ORfaRBhaj8NDkOvdkypP7ScNaYMYrWjHZrl66S-lJUW44n0JlTZxEMW4GEcK8Ai6xRUUB0x9mzClzEv8UR9rKHUpSnk5vh2lGiWBTnD3MMrJ2yZ97AgsARdY8jNtkRCZIAdzyZJObe8LbVsjyU0NN-I-5eOXSWZVj6J5r0lUadpSPM8RYqdTd1u9jZhyScRCsAmNQQezPhxLQaHuWzduYxhXG5crwJ1WWNCOc0cwHIaK7J7A5kK_hzf4GPqz_RKaAK4FHuNWCa9WEzld8FLRlC6R0qFY&__tn__=-R

 

 

Ze weet wat ze in huis gehaald heeft. Ook met de film ‘Het waren maar Duitsers’ van Bart Hölscher, Hans Heijnen producties, over de grootste militaire begraafplaats in Europa in IJsselstein Limburg. Ze zegt onder de indruk te zijn van de na de filmpremière uitwisseling van Duitse en Nederlandse jongeren in gesprek over deze thematiek. En hun hedendaags besef van ‘we waren en zijn maar mensen’.

 

 

Het Limburg Film Festival nodigt je uit dit filmweekend. Kijk ook op limburgfilmfestival.nl.

 

 

Verwant