Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

statushouders
statushouders

Gemeente Gennep

Limburg koploper in bezwaren WOZ

Recent onderzoek heeft aangetoond dat in Limburg vorig jaar tegen 1 op de 17 woningen bezwaar werd gemaakt tegen de WOZ-waarde. Dit is 87,1% hoger dan het landelijk gemiddelde, waardoor Limburg koploper is in het maken van bezwaar. Het aantal bezwaren neemt toe naarmate de WOZ-stijging hoger is. Meer informatie op Gennep.News.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat in Limburg vorig jaar tegen 1 op de 17 woningen bezwaar werd gemaakt tegen de WOZ-waarde. Dit is 87,1% hoger dan het landelijk gemiddelde, waardoor Limburg koploper is in het maken van bezwaar. Het aantal bezwaren neemt toe naarmate de WOZ-stijging hoger is.

 

Dit jaar wordt een nog groter aantal bezwaren verwacht vanwege de sterke stijging van de WOZ. In de gemeente Venlo werd vorig jaar het vaakst bezwaar gemaakt, gevolgd door Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen en Roermond.

 

Gennep

 

In de gemeente Gennep maakte 6,5% van de woningeigenaren bezwaar tegen de WOZ-waarde. Hoewel dit iets lager is dan het gemiddelde in Limburg, is het nog steeds een aanzienlijk aantal.

 

De WOZ-waarde wordt jaarlijks door gemeenten bepaald en gebruikt om de hoogte van verschillende belastingen te bepalen, waaronder de OZB en soms de rioolheffing. Een hogere WOZ-waarde kan echter ook voordelig zijn, omdat woningeigenaren in aanmerking kunnen komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde.

 

Het onderzoek toont aan dat het aantal bezwaren tegen de WOZ-waarde toeneemt naarmate de WOZ-stijging hoger is. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging in Limburg bijna 10%, en bij huizen waar de WOZ meer steeg dan 12,5% werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde. Dit jaar wordt zelfs een nog groter aantal bezwaren verwacht vanwege de sterke stijging van de WOZ.

 

Hoewel alle Limburgse gemeenten het tarief voor de OZB hebben verlaagd, wegen deze dalingen niet op tegen de sterke WOZ-stijging, waardoor veel inwoners er alsnog op achteruit gaan. In 2023 betalen Limburgers gemiddeld €6,72 meer OZB dan een jaar eerder. Ook in Gennep zijn de inwoners hierdoor getroffen.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...