Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Kinderbestuurders praten over vrijheid
Kinderbestuurders praten over vrijheid

Regio

Kinderbestuurders praten over vrijheid

Limburgse kinderbestuurders en volksvertegenwoordigers komen samen in het Gouvernement aan de Maas om te praten over vrijheid. Ze organiseren een vrijheidsmaaltijd en bespreken het belang van kinderparticipatie in de provincie en gemeenten.

Op een zonovergoten woensdagmiddag, 6 maart, kwamen meer dan honderd Limburgse kinderbestuurders en -volksvertegenwoordigers samen in het imposante Gouvernement aan de Maas. Een bijzondere ontmoeting met een nog bijzonderder doel: praten over vrijheid.

 

De jonge deelnemers, vergezeld door gouverneur Emile Roemer en gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders, stortten zich vol enthousiasme op het onderwerp. Wat betekent vrijheid voor hen? En hoe voelt het om die vrijheid niet te hebben? De antwoorden waren even divers als inspirerend.

 

Eén van de hoogtepunten van de dag was de opdracht om een eigen vrijheidsmaaltijd te organiseren. Een idee dat niet alleen tot de verbeelding sprak van de kinderen, maar ook van de gouverneur zelf:

 

“Een prachtige manier om vrijheid te koesteren en door te geven aan de volgende generatie.”

 

Tijdens een korte rondleiding langs het Verdrag van Maastricht en de portrettengalerij van oud-gouverneurs, werd het belang van vrijheid nog eens extra benadrukt. En de discussie laaide op bij een aantal stellingen, waarbij Limburg trots werd uitgeroepen tot de mooiste provincie van Nederland.

 

Maar de betrokkenheid van de kinderbestuurders reikte verder dan alleen hun eigen beleving van vrijheid. Ze brachten ook “grote” bestuurders mee, begeleid door echte burgemeesters, wethouders en raadsleden. Terwijl de jeugd druk in gesprek was, buitelden de volwassenen over elkaar heen om te praten over kinderparticipatie binnen hun gemeenten.

 

Iedere Limburger telt

 

Kinderparticipatie staat hoog op de agenda, zowel bij de provincie als bij de gemeenten. Door kinderbestuurders een stem te geven, willen zij de ideeën en wensen van kinderen integreren in beleids- en besluitvorming. Gedeputeerde Demollin-Schneiders benadrukt:

 

“Het is van cruciaal belang om naar alle lagen van de samenleving te luisteren. De keuzes die we nu maken, bepalen immers de toekomst van onze jeugd.”

 

In Limburg heeft iedereen een stem, ongeacht leeftijd. Want zoals Demollin-Schneiders treffend zegt: “Iedere Limburger telt.” En dat werd op deze bijzondere woensdagmiddag maar al te duidelijk.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gemeente Gennep

Noord-Limburg introduceert nieuwe fietsroutes langs de Maas, waar fietsers kunnen genieten van historie, natuur en religie. Met 18 routes variërend van kort tot lang,...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...