Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Mookerhei

Regio

Loop naar de Mookerhei

Loop naar de Mookerhei, een verwensing die niet zomaar ergens vandaan komt. Tijdens een boeiende excursie op 22 september zal de excursie-boswachter ingaan op wat zich afspeelde tijdens de Slag om de Mookerheide. Wil je ook mee? Meld je dan aan via natuurmonumenten.nl/mookerheide.

Loop naar de Mookerhei, een verwensing die niet zomaar ergens vandaan komt. Tijdens een boeiende excursie op 22 september zal de excursie-boswachter ingaan op wat zich afspeelde tijdens de Slag om de Mookerheide.

 

 

14 april 1574, niet zomaar een dag, maar eentje die uiteindelijk de geschiedenisboeken in zal gaan. Bovenop de Mookerheide staan het koninklijke leger van Spanje en een huurlingenleger van Willem van Oranje lijnrecht tegenover elkaar. Het komt tot een kortstondige, maar heftige uitbarsting van oorlogsgeweld. De Spanjaarden wonnen, ruim 3000 huurlingen vonden de dood. Ook de twee troepenaanvoerders, Lodewijk en Hendrik van Nassau, sneuvelden. Hun dood is in nevelen gehuld; niemand weet waar de lichamen gebleven zijn. Boswachter Ellen Luijks:

 

 

Op 22 september lopen we naar de Mookerheide. We staan stil bij de historisch belangrijke plekken. Op iedere plek vertellen wij u het verhaal van die beruchte dag 444 jaar geleden. Wat is er gebeurd, wie was waar, en hoe zit het met al die sagen en legenden die hun oorsprong hebben in de strijd. Na deze excursie kijkt u gegarandeerd anders naar de nu zo vredige heide.

 

 

 

 

De excursie begint om 14.00 uur op het Raadhuisplein in Mook. Graag een kwartier van tevoren aanwezig. De excursie duurt tot 16.00 uur. Er kunnen maximaal 20 mensen mee.

 

 

Wil je ook mee? Meld je dan aan via www.natuurmonumenten.nl/mookerheide, klik door naar activiteiten. Deelname kost 3 euro per persoon. Niet-leden betalen 5 euro per persoon. Voor deze activiteit is vooraf inschrijven noodzakelijk!

 

 

Foto: Bob Luijks / Natuurportret

 

 

Verwant

Milsbeek

De Sint Jansberg, ten noordoosten van Gennep, is door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap benoemd tot Icoon Landschap, een erkenning voor zijn natuurlijke schoonheid en...

Milsbeek

Faunapassages op de N271 in Limburg verhogen de veiligheid voor dieren en weggebruikers, in een samenwerking tussen de provincie, Natuurmonumenten, en Vereniging Das en...

Milsbeek

Verken het Rijk van Nijmegen met een dagwandeling met de boswachter, bewonder prachtige natuur en historische plekken op 4 november. Kies uit tochten van...

Column

Koningsven - De Diepen, een plekje dat we zorgvuldig hebben uitgekozen om het niet te bestraten, kreeg een facelift. Klein probleempje: ze waren het...