We zijn het wel gewend. Elke eerste maandag van de maand, om exact 12.00 uur: het luchtalarm. Het signaal duurt onafgebroken 1 minuut en 26 seconden. Niks aan de hand, pas als je de sirene meerdere malen achter elkaar hoort, is er sprake van alarm. De sirene zou per 1 januari 2020 verdwijnen, maar blijft een jaar langer te horen. Minister Ferdinand Grapperhaus heeft de Tweede Kamer laten weten dat die datum niet haalbaar is.
Het uitstel is volgens de minister nodig omdat het versturen van een NL-Alert naar mobiele telefoons nog niet voldoende werkt in de grensstreek. In 2016 werd aangekondigd dat het luchtalarm op termijn zal verdwijnen, omdat waarschuwingsberichtjes naar mobiele telefoons, calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media veel gerichter ingezet kunnen worden.
Luchtalarm
Er staan zo’n 3.800 sirenes door heel Nederland. De lokale overheid bedient de sirenes. De gemeenten testen de sirenes om na te gaan of de apparatuur nog allemaal goed werkt. En om er zeker van te zijn dat iedereen de sirene herkent bij een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene op een ander moment? Ga dan naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale rampenzender.
Waarschuwings- en Alarmeringssysteem
Na 2020 verdwijnt het bekende geloei dus. Maar wat nou als je geen smartphone hebt? Is zo’n sirene niet veel efficiënter? Grapperhaus heeft gezegd dat een definitief voorstel om te stoppen met de sirene, die officieel het Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) heet, nog wel aan de Tweede Kamer zal worden voorgelegd.
