Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Maas Gennep

Gemeente Gennep

Maas viezer en droger

De waterkwaliteit van de Maas verslechtert door schadelijke lozingen en klimaatverandering, aldus RIWA-Maas. Drinkwaterbedrijven maken zich zorgen en pleiten voor betere bescherming en monitoring van de rivier.

“De kwaliteit van het water in de Maas is het afgelopen jaar achteruitgegaan. Er worden meer schadelijke stoffen in de rivier geloosd, en klimaatverandering zorgt ervoor dat de Maas steeds droger wordt.”

 

Dit is een waarschuwing van RIWA-Maas, een samenwerkingsverband van Nederlandse en Belgische drinkwaterbedrijven.

 

De Maas is belangrijk, want 7 miljoen mensen halen hier hun drinkwater vandaan. RIWA-Maas zegt dat we de Maas beter moeten beschermen. Een belangrijk punt is dat we moeten weten waar de schadelijke stoffen vandaan komen.

 

Riool

 

RIWA-Maas-directeur Maarten van der Ploeg zegt dat we ons oppervlaktewater niet als een soort riool moeten behandelen. Hij wijst er ook op dat sommige bedrijven niet alle schadelijke stoffen melden in hun vergunningen.

 

Klimaat

 

Drinkwaterbedrijven zuiveren het Maaswater, zodat het veilig is om te drinken. Maar door de veranderende klimaatomstandigheden wordt het steeds moeilijker om water van goede kwaliteit te leveren.

 

De klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de Maas. Het jaar 2022 was het droogste jaar in deze eeuw voor het Nederlandse deel van de Maas. Minder water betekent niet alleen dat er minder water is, maar ook dat schadelijke stoffen minder worden verdund.

 

Vorig jaar werden 79 stoffen gevonden in concentraties die hoger waren dan wat Europa als veilig beschouwt. Daarom moesten drinkwaterbedrijven 62 keer stoppen met het innemen of beperken van Maaswater. En dit zal waarschijnlijk vaker gebeuren in de toekomst.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep scoort lager dan het nationale rookgemiddelde, maar ziet een opkomst in tienerrokers en e-sigaretten. Lokale inspanningen en leiders zoals Wethouder Frank Pubben streven...

Gemeente Gennep

Ontdek hoe je met je buren jouw straat groener kunt maken en kans maakt op geweldige prijzen in de "Plant je mee voor een...

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Heijen

Rijkswaterstaat plant ecologische verbeteringen in de Maasuiterwaard tussen Afferden en Heijen, met projecten als 'Geul Ossenkamp' en 'Monding Heijense Leijgraaf'. Publieke inbreng is welkom...