Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

mazelen
GGD Limburg-Noord

Regio

Mazelenalarm

Mazelenbesmettingen stijgen tot boven de 50 in Nederland, waarvan 4 in Noord-Limburg en 1 in Zuid-Limburg. Vaccinatiegraad zakt onder 90%, terwijl experts 95% aanbevelen voor optimale bescherming. Politieke discussie in Den Haag over maatregelen tegen dalende vaccinatiegraad.

De mazelen grijpen om zich heen in Nederland, met al meer dan vijftig bevestigde gevallen. Hier in Noord-Limburg zijn er minstens vier mensen getroffen door deze verraderlijke ziekte, terwijl in het zuidelijke deel van onze prachtige provincie één geval is vastgesteld.

 

De rest van de gevallen zijn verspreid over Brabant. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) slaat alarm nu het aantal besmettingen blijft stijgen.

 

De regio Brabant-Zuidoost wordt het hardst getroffen, met maar liefst 43 bevestigde gevallen.

Het contrast met voorgaande jaren is schrijnend. In heel 2023 waren er slechts zeven gevallen in Nederland, en het jaar daarvoor zes. In 2021 werd de ziekte zelfs helemaal niet vastgesteld, mogelijk door de toen geldende maatregelen tegen het coronavirus.

 

De herinnering aan de grote epidemie van 2013, waarbij bijna 2700 Nederlanders werden getroffen, doet nu des te meer alarmbellen rinkelen.

 

Zorgwekkende daling vaccinatiegraad

 

Mazelen

 

De mazelen zijn niet te onderschatten. Hoewel de meeste mensen de ziekte mild doormaken, zijn er gevallen waarbij ernstige complicaties optreden, zoals longontsteking of hersenvliesontsteking.

 

In zeldzame gevallen kan de ziekte zelfs dodelijk zijn. Vooral jonge kinderen lopen een verhoogd risico op ernstige complicaties.

 

Vaccinatiegraad

 

Een cruciale maatregel om de verspreiding van de mazelen tegen te gaan, is vaccinatie. Echter, de vaccinatiegraad is de afgelopen jaren gedaald tot onder de 90 procent.

 

De Wereldgezondheidsorganisatie benadrukt dat een vaccinatiegraad van 95 procent noodzakelijk is om een bevolking goed te beschermen tegen mazelen.

 

In Den Haag roeren partijen in de Tweede Kamer zich om meer actie te eisen van het demissionaire kabinet tegen deze dalende vaccinatiegraad.

 

Vooral de VVD en D66 willen meer daadkracht zien van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen op het gebied van Volksgezondheid.

 

Ze stellen voor om kinderdagverblijven de mogelijkheid te geven om ongevaccineerde kinderen te weren als de vaccinatiegraad onder een bepaald niveau zakt. Maar dit voorstel stuit op weerstand bij andere partijen, die de nadruk leggen op het belang van individuele keuzevrijheid en solidariteit.

 

Terwijl de mazelen zich blijven verspreiden en de vaccinatiegraad daalt, staat Nederland voor een cruciale uitdaging op het gebied van volksgezondheid. Met stijgende besmettingscijfers in Noord-Limburg en elders in het land, is het zaak om snel en effectief te handelen om verdere verspreiding van deze ziekte te voorkomen.

 

Verwant

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gemeente Gennep

Noord-Limburg introduceert nieuwe fietsroutes langs de Maas, waar fietsers kunnen genieten van historie, natuur en religie. Met 18 routes variërend van kort tot lang,...

Column

Teleurstelling heerst in de nieuwe column van Dwarsliggert over Gennep's afwezigheid bij het klokkenluiden van Europapa. Het 'Klein' zijn wordt beschouwd als een statement...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...