Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nationaal Park Reichswald
Nationaal Park Reichswald

Regio

Nationaal Park Reichswald in de Maak?

Het Duitse Reichswald, ooit betwist vanwege windturbines, staat nu centraal in de race om het tweede nationale park van de regio Nordrhein-Westfalen te worden. Bewoners en Nederlandse buren delen hun stemmen in een intens online debat, terwijl het gebied mogelijk zijn natuurlijke pracht behoudt.

In het hart van de Duitse regio Nordrhein-Westfalen (NRW) speelt zich een boeiend schouwspel af dat niet alleen de lokale bevolking aangaat, maar ook nieuwsgierige blikken trekt vanuit Nederland.

 

Het Reichswald, ooit het strijdtoneel van windmolenplannen, staat nu in de schijnwerpers als kanshebber voor de titel van het tweede nationale park van de regio, Nationaal Park Reichswald.

 

In 2017 viel het doek voor de plannen voor windturbines in het Reichswald. Een besluit dat de projectontwikkelaars en de gemeente Kranenburg met teleurstelling achterliet. Zes jaar later heeft de wind gedraaid, en nu draait het om een nieuwe mogelijkheid: Nationaal Park Reichswald.

 

Nationaal Park Reichswald

 

In september 2023 gaf de regering van NRW aan op zoek te zijn naar een geschikte plek voor het tweede nationale park van de regio. Het Reichswald staat op het lijstje, wat zorgt voor verdeelde meningen onder de lokale bevolking. Het is een kwestie van belangen, en niet iedereen is het eens.

 

Tot 22 december 2023 hebben burgers de mogelijkheid om hun stem te laten gelden op nationalpark.nrw.de. De discussie is intens, waarbij zowel voor- als tegenstanders hun argumenten presenteren. Een breed draagvlak onder de bevolking is cruciaal, en het online dialoogplatform biedt de uitgelezen kans om je mening te delen.

 

Recente berichtgeving toont aan dat misverstanden de ronde doen, zoals het idee dat jagers niet meer kunnen jagen in een nationaal park. De website van Volkhard Wille scheidt feiten van fictie, zodat iedereen de waarheid kan ontdekken achter de complexe discussie.

 

Op donderdag 14 december 2023 komt de gemeenteraad van Kranenburg bijeen om het nationaal park als agendapunt te bespreken. Als burger kun je aanwezig zijn als toehoorder en getuige zijn van de discussies en beslissingen.

 

Internationaal Natuurpark

 

Om de kansen op nationaal parkstatus te vergroten, wordt er zelfs gesproken over het opnemen van aangrenzende Nederlandse gebieden in de plannen. Dit zou leiden tot een internationaal natuurpark met een eigen ecologische eenheid, identiteit en uniciteit.

 

De beslissing over de toekenning van de nationaalparkstatus heeft niet alleen gevolgen voor het Reichswald maar beïnvloedt ook de omringende gebieden. Betrokkenheid bij lokale bijeenkomsten, zoals de informatiebijeenkomst op 4 januari 2024, biedt een kans om meer te weten te komen en actief deel te nemen aan het vormgeven van de toekomst van deze natuurlijke schat.

 

Verwant

Gennep

De tweede informatiebijeenkomst over De Houtkade in Gennep presenteert het aangescherpte plan, gebaseerd op feedback van de eerste bijeenkomst en online enquêtes. Op 16...

Gemeente Gennep

VVD-fracties verzetten zich tegen de komst van 11 windturbines in het Reichswald, met Mariëlla van den Bogaart als stem van bezorgdheid. Ze eisen actie...

Gemeente Gennep

In Gennep werd een datalek ontdekt na een online enquête tussen 2 en 9 april 2024, waarbij persoonlijke gegevens zichtbaar waren. De gemeente reageerde...

Gennep

De gemeenteraad van Gennep overweegt een grootschalig plan voor de ontwikkeling van de Maaskemp, met o.a. een jachthaven en strandjes. Fractievoorzitter Joy Hillebrand van...