Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

NK Maasheggenvlechten

Regio

NK Maasheggenvlechten 2019

Op zondag 10 maart gaan weer tientallen teams aan het vlechten in de Maasheggen om de felbegeerde Gouden Hiep te bemachtigen. De locatie is een deel van het gebied vlak ten zuiden van de provinciale weg tussen Oeffelt en Gennep vlak voor de Maasbrug (oude spoordijk). Meer informatie op www.maasheggen.nl.

Op zondag 10 maart gaan weer tientallen teams aan het vlechten in de Maasheggen om de felbegeerde Gouden Hiep te bemachtigen. De locatie is een deel van het gebied vlak ten zuiden van de provinciale weg tussen Oeffelt en Gennep vlak voor de Maasbrug (oude spoordijk).

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2073146322928609

 

 

UNESCO-biosfeer en Gouden Hiep

 

 

Op zondag 10 maart gaan weer tientallen teams aan het vlechten in de Maasheggen om de felbegeerde Gouden Hiep te bemachtigen. De locatie is een deel van het gebied vlak ten zuiden van de provincialeweg tussen Oeffelt en Gennep vlak voor de Maasbrug (oude spoordijk).

 

 

Elk team heeft van tevoren al enkele keren geoefend, bijvoorbeeld tijdens oefenochtenden van de organisatie. Omdat ook bij het vlechten soms sprake is van nieuw inzichten is dit oefenen heel belangrijk. Hierbij delen ervaren vlechters hun deskundigheid.

 

 

Gouden Hiep en Zilveren Halve Maan

 

 

Tijdens het kampioenschap vergelijkt de jury de vlechtresultaten van de deelnemende. De winnaars ontvangen de “Gouden Hiep”, de felbegeerde wisseltrofee. Verder heeft de familie Grutters enkele jaren geleden een extra prijs ingesteld. Door het jaar heen zijn de vorig jaar (maart 2018) gevlochten hagen nagelopen en onderzocht op vitaliteit en doorgroei van jonge scheuten. De vlechters van de best doorgegroeide heg ontvangen de Zilveren Halve Maan.

 

 

Unesco Biosfeer

 

 

Nu Unesco in juni 2018 het Maasheggengebied, het oudste cultuurlandschap van Nederland, tot Biosfeer heeft verheven, komt dit Maasheggengebied met overwegend grasland en 275 kilometer heggen bij velen in de belangstelling. Diverse instanties zijn betrokken bij het ontwikkelen van plannen.

 

 

Het is niet de bedoeling dat er een natuurgebied ontstaat waar niks mag en waar een stolp overheen geplaatst wordt.  Er wordt juist gezocht naar manieren om de mens met de natuur te laten samenleven.

 

 

Aldus Andrée van Es, voorzitter van de Nederlandse Unesco-commissie. Er komen onderzoeken naar water, biodiversiteit en duurzame landbouw. Er is informatie over natuur en milieu en duurzame ontwikkeling.

 

 

Lokale agrariërs, horeca en middenstand propageren streekproducten en zetten de Maasheggen, onze streek, op de kaart.

 

 

UNESCO erkent biosfeergebied Maasheggen

 

 

Slabox

 

 

De organisatie van het vlechten is dit jaar alweer voor de 14e keer in handen van de Stichting Landschapsbeheer Boxmeer (Slabox). Het vlechten van de heggen en het beroep van heggenvlechter is al eeuwen oud. Door de meidoornstruiken deels in te kappen, om te leggen en in elkaar te vlechten, ontstaat er een ondoordringbare afscheiding. In de Middeleeuwen, prikkeldraad was er toen nog niet, was dit erg belangrijk. Vee bleef binnen en kon er niet uit, indringers konden er niet in.

 

 

Erfgoed

 

 

Net zoals het Metworstrennen, de Boxmeerse Vaart en het Molenaarschap komt het ambacht van Maasheggenvlechten voor op de Nederlandse lijst van Cultureel Immaterieel erfgoed. Immaterieel erfgoed is de schakel tussen heden, verleden en toekomst. Het is cultuur van nu, geeft een gevoel van verbondenheid met vorige generaties en is tegelijkertijd ook toekomstgericht omdat mensen het willen doorgeven aan volgende generaties. In de streek zijn diverse cursussen om je in het ambacht van heggenvlechter te bekwamen. Zie de oefenochtenden van de organisatie, de cursus van Marius Grutters, mogelijk een cursus van de Stichting Heg en Landschap en workshops die door de Meerstoel in Sambeek worden aangeboden.

 

 

Thema Streekproducten

 

 

 

 

Op 10 maart zijn naast de wedstrijdvlechters tal van ondernemers en instanties aanwezig op het wedstrijdterrein. Het overkoepelende thema hiervan is: Streekproducten. Er zijn hapjes, biologische sappen, er is meidoornbloesemthee, heggebier enzovoort. Bezoekers kunnen kennismaken met de activiteiten van: De Meerstoel, ROC de Leijgraaf, tuin Verdeliet uit Cuijk, de Bourgondische tuin uit St. Anthonis, tuin “Het Volle Leven” uit Vortum-Mullem. Ook zijn er verder stands van Kunstkolk Boxmeer, Regionaal Bureau Toerisme, het Verrassende Platteland van Cuijk en Stichting Toerisme en Recreatie.

 

 

IVN Maasvallei

 

 

 

 

Voor de schooljeugd verzorgt de jeugd IVN Maasvallei traditiegetrouw een groot aanbod aan activiteiten. Zowel in als rondom de tent is er van alles te beleven. De jongsten kinderen zijn in tent welkom voor het maken van een natuur-knutsel-werkje. Deze kinderen kunnen onder begeleiding aan de slag. Voor de grotere kinderen zijn er tal van activiteiten op het wedstrijdterrein in de buurt van de tent. Jac de Cock begeleidt met een team van IVN-vrijwilligers de kinderen bij: het maken van een pijl en boog van hazelaartakken, een muurtje of heg vlechten van wilgentenen, een indianen krachtstok versieren, een wandelstok snijden, een wilgentenen ring vlechten en een speer maken om te kunnen ringsteken, een katapult maken en een broodje bakken bij het kampvuur. Als ze het knutselen moe zijn, kunnen ze kalfjes aaien en op de rug van een paard of ponyrijden.

 

 

Kortom, meer dan voldoende redenen om samen met familie, vrienden en kennissen op 10 maart tussen 11.00 en 16.00 uur naar Oeffelt te komen en te genieten van dit prachtige evenement en deze prachtige traditie.

 

 

Omdat erin de Maasheggen niet voldoende parkeergelegenheid is, is het verstandig om met de fiets naar het wedstrijdterrein te komen. Natuurlijk kunt u uw auto parkeren op de parkeerplaatsen in de centra van Oeffelt en Beugen. U kunt zich dan wandelend of fietsend naar het wedstrijdterrein begeven. In de tent op het terrein kunt u terecht voor koffie, thee, soep en een broodje. De prijsuitreiking wordt rond 16.00 uur verwacht.

 

 

Bron en meer informatie: maasheggen.nl

 

 

Verwant

Carnaval

De Mé.rtzitting in Gennep introduceert een toegangsprijs van 5 euro met polsbandjes vanwege veiligheidszorgen en drukte tijdens vorig jaar. Meer informatie op Gennep.News.

Gennep

Bij GennepNews vieren we samen met Sinterklaas de leukste tijd van het jaar! Ontdek elke maandag en donderdag dag nieuwe avonturen van de goedheiligman...

Column

In de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News wordt de onontkoombare realiteit van de Gemeente Gennep belicht, waar onherroepelijke beslissingen en genadeloze bezuinigingen een...

Gennep

In Gennep dreigt zwembad Pica Mare te zinken door hoge renovatiekosten, maar de 24 uur van Gennep en een petitie getuigen van een vastberaden...