Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

NK Maasheggenvlechten

Regio

NK Maasheggenvlechten

Het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten staat weer voor de deur, en het belooft een knotsgek spektakel te worden! Op 10 maart 2024 gaan de groenste vingers van het land de strijd met elkaar aan op de idyllische wedstrijdlocatie Portaal de Vilt.

Het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten staat weer voor de deur, en het belooft een knotsgek spektakel te worden! Op 10 maart 2024 gaan de groenste vingers van het land de strijd met elkaar aan op de wedstrijdlocatie Portaal de Vilt.

 

Dit jaar kunnen we ook weer rekenen op de deelname van teams van IVN Maas en Niers: De Gouden Hiep en De Knoestige Klungels. Deze bevlogen natuurliefhebbers zullen met hun snoeischaren en knipmessen strijden om de felbegeerde titel van Maasheggenvlechtkampioen!

 

Maasheggenvlechten

 

Het Maasheggenvlechten is een eeuwenoude traditie waarbij heggen langs de Maas worden gevlochten. Deze techniek, die stamt uit de Middeleeuwen, werd oorspronkelijk gebruikt om het vee binnen de weilanden te houden en de oevers van de rivier te beschermen tegen erosie.

 

Tegenwoordig wordt Maasheggenvlechten vooral gezien als een ambachtelijke kunstvorm. Maar ook al een manier om het unieke landschap van de Maasheggen te behouden. Door jaarlijks het NK te organiseren, wordt niet alleen de techniek in ere gehouden. Ook wordt de aandacht gevestigd op het belang van natuurbehoud en landschapsbeheer.

 

Deelnemers aan dit evenement laten zien hoe ze met vakmanschap en creativiteit de natuurlijke omgeving kunnen versterken en behouden, wat resulteert in prachtig gevlochten heggen die zowel functioneel als esthetisch zijn.

 

Wil je zelf een glimp opvangen van dit groene spektakel? Kom dan langs op 10 maart en laat je betoveren door de kunst van het Maasheggenvlechten! Meer weten? Kijk op de website van het NK Maasheggenvlechten.

 

Lezing: Herstelproject Maasheggen

 

Verwant

Gennep

Ontdek de geheimen van droge heidebeheer tijdens een lezing door Harry Bussink van Limburgs Landschap op 18 april. Hij belicht uitdagingen zoals cultuurhistorie en...

Gemeente Gennep

In Noord-Limburg zijn bijna 20 kilometer heggen hersteld en nieuw geplant door gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar. Dit herstelproject draagt bij aan...

Gennep

In Gennep heeft opnieuw een verwoestende brand KWS Seuren getroffen, waarbij de bedrijfsloods volledig werd verwoest. De mogelijkheid van brandstichting wordt onderzocht door de...

Gennep

Wie droomt er niet van: kinderen leren over de natuur en gezond voedsel, terwijl je je eigen passie voor moestuinieren deelt? Nou, dit is...