Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Noord-Limburg Cultuurregio
Noord-Limburg Cultuurregio

Regio

Noord-Limburg Cultuurregio

Noord-Limburg is nu officieel erkend als een bruisende cultuurregio, wat de samenwerking en zichtbaarheid van de regio versterkt. Met een focus op ‘cultureel doe-het-zelven’ biedt de regio ruimte aan talent en initiatief, maar er is nog behoefte aan meer podia en ontwikkelingsmogelijkheden voor makers.

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een krachtige stempel gedrukt op de kaart van Nederland door de regio Noord-Limburg officieel te erkennen als een bruisende cultuurregio.

 

Deze erkenning markeert niet alleen een mijlpaal voor Noord-Limburg, maar plaatst de regio ook stevig op de landelijke culturele radar.

 

Met een trotse verklaring van Wim de Schryver, wethouder van de gemeente Venray en voorzitter van de Cultuurregio Limburg-Noord, wordt de blijdschap over deze erkenning benadrukt.

 

“Met deze landelijke erkenning komt een grote wens van de Cultuurregio uit. We zitten nu bestuurlijk en ambtelijk aan tafel bij het Ministerie om onze missie te delen en de financiële positie te versterken. En dat alles met als doel om de cultuur in deze mooie regio verder vorm te geven.”

 

Noord-Limburg staat bekend om zijn initiatiefrijke en veelkleurige cultuurscene, gevormd door de samenwerking van gemeenten als Gennep, Beesel, Bergen, Echt-Susteren, Horst aan de Maas, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Venlo, Venray en Weert.

 

Zichtbaarheid

 

Deze erkenning biedt niet alleen meer zichtbaarheid voor de regio. Maar legt ook een stevige basis voor verdere samenwerking op het gebied van cultuurontwikkeling. Met meer dan twee op de vijf Limburgers die in de noordelijke helft van de provincie wonen, is het duidelijk dat deze erkenning een aanzienlijke impact heeft.

 

Ruim 200.000 mensen wonen in de stedelijke gebieden zoals Venlo, Weert en Roermond, terwijl bijna 260.000 in de vele kernen van de overige gemeenten hun thuis vinden.

 

“Samen vormen ze een levendige cultuurregio, gekenmerkt door zijn eigenheid in diversiteit.”

 

Waar Noord-Limburg echt in uitblinkt, is de ruimte die het biedt voor cultuur. Een ruimte waarin makers, doeners en mogelijkmakers gedijen. Creativiteit wordt hier omarmd, vrijdenken aangemoedigd en verbindingen gelegd. Het is een plek waar talent gedijt en waar trots en verbondenheid worden gevoeld.

 

Cultureel doe-het-zelven

 

In deze regio is ‘cultureel doe-het-zelven’ de kunst. Het staat voor een enthousiaste en initiatiefrijke benadering van cultuur, waarbij men gewoon begint en zichzelf uitdaagt. Van festivals zoals het Zomerparkfeest tot culturele hoogtepunten als het Limburg Festival. Noord-Limburg ademt een sfeer van actieve participatie en gemeenschapszin.

 

Echter, er is ook erkenning voor de uitdagingen waarmee de regio wordt geconfronteerd. Het ontbreken van voldoende podia en ontwikkelingsmogelijkheden voor talent in verschillende stadia van hun carrière is een punt van zorg. Hoewel de stenen culturele infrastructuur is verbeterd, ontbreekt het nog aan naadloze verbindingen en gelijke kansen voor alle makers.

 

Desalniettemin blijft de regio een bron van inspiratie voor talentvolle makers, die een sterke band voelen met hun roots. Het is een gezamenlijke inspanning om ervoor te zorgen dat deze talenten niet alleen gedijen, maar ook bloeien in Noord-Limburg.

 

Foto: cultuurregionoordlimburg.nl

 

Verwant

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Regio

VPTZ Noordelijk Noord-Limburg biedt vrijwillige palliatieve zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Met een luisterend oor, troost en praktische hulp ondersteunen ze zowel...

Culthis

Con Colore, ontstaan na een succesvol optreden in 2011, viert zijn 12½-jarig jubileum bij Parc Buitengewoon. Op 21 april, tijdens de open dag, betovert...