Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

melkgeiten

Regio

Onderzoek naar Q-koorts

Er wordt een groot onderzoek uitgevoerd naar Q-koorts, een infectieziekte die tussen 2007 en 2011 voor uitbraken zorgde in bepaalde gebieden, waaronder Noord-Limburg. Het onderzoek is bedoeld om mensen op te sporen die mogelijk nog steeds de bacterie bij zich dragen en er geen weet van hebben dat ze chronische Q-koorts hebben.

Er wordt een groot onderzoek uitgevoerd naar Q-koorts, een infectieziekte die tussen 2007 en 2011 voor uitbraken zorgde in bepaalde gebieden, waaronder Noord-Limburg. Het onderzoek is bedoeld om mensen op te sporen die mogelijk nog steeds de bacterie bij zich dragen en er geen weet van hebben dat ze chronische Q-koorts hebben.

 

De stichting Q-support, die werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gaat samenwerken met ongeveer 130 huisartsenpraktijken. Deze huisartsen zullen patiënten selecteren op risicofactoren voor chronische Q-koorts en hun bloed laten onderzoeken op antistoffen tegen de Q-koortsbacterie.

 

Ernstige gevolgen

 

Het is belangrijk om te weten dat chronische Q-koorts ernstige gevolgen kan hebben, vooral voor mensen met bepaalde risicofactoren, zoals een verdunde slagader (aneurysma), een vaatprothese van de grote lichaamsslagader (aorta) of aandoeningen waarvoor medicijnen worden gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken, zoals sommige chronische darmaandoeningen of leukemie.

 

Chronische Q-koorts kan fataal zijn, zelfs met behandeling. Onbehandeld overlijdt bijna iedereen eraan, en zelfs met behandeling is er nog steeds een kans van meer dan 25% op overlijden, vooral als er al complicaties zijn.

 

Levensbelang

 

Het onderzoek zal waarschijnlijk aantonen dat slechts een klein percentage van de onderzochte mensen daadwerkelijk chronische Q-koorts heeft. Naar schatting zal ongeveer een half procent van de 25.000 mensen die worden uitgenodigd voor het bloedonderzoek, daadwerkelijk chronische Q-koorts hebben. Dit komt neer op ongeveer 125 mensen. Het is echter van levensbelang voor diegenen dat ze een diagnose krijgen voordat er complicaties optreden.

 

Het is belangrijk om te weten dat mensen vaak niet beseffen dat ze de Q-koortsbacterie bij zich dragen, omdat symptomen vaak pas optreden als er complicaties zijn. Symptomen kunnen variëren, maar vaak zijn er problemen met de hartkleppen en de bloedvaten. Gelukkig kan chronische Q-koorts in een vroeg stadium goed worden behandeld met antibiotica en soms is een operatie nodig.

 

Q-koorts

 

In 2007 was er de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Veel mensen, ook in Noord-Limburg, raakten toen besmet met de Q-koortsbacterie, die van schapen en geiten op mensen kan worden overgedragen. Hoewel de meeste mensen de bacterie na verloop van tijd uit hun lichaam elimineren, ontwikkelt een deel van hen een chronische infectie. Helaas overlijden er nog steeds mensen aan chronische Q-koorts die ze tijdens de epidemie hebben opgelopen.

 

Doel van het onderzoek is om mensen met chronische Q-koorts op te sporen voordat er complicaties optreden, omdat dit mogelijk levens kan redden. Het is belangrijk om te weten dat je zelf niet kunt bepalen of je de bacterie bij je draagt. Als je tot de risicogroep behoort, is het verstandig om deel te nemen aan het onderzoek en je bloed te laten testen.

 

Verwant

Carnaval

De Tweede Kamerleden roepen op tot een extra week speling voor de doorstroomtoets in carnavalsregio's, wat wordt gesteund door gemeenten zoals Gennep. Scholen klagen...

Milsbeek

Tijdens Keramisto 2023 zal de spanning tot grote hoogten stijgen met de langverwachte uitreiking van de Pot D'or, de felbegeerde prijs voor de beste...

Ottersum

In Ottersum verhuizen voetbalvelden om plaats te maken voor een groene dijk en natuurgebied, terwijl de voetbalclub droog blijft. Dit initiatief bevordert dijkversterking en...

Gennep

Vermeende interne kwesties en financiële onregelmatigheden bij Grintbedrijf Teunesen leiden tot onderzoek, terwijl familieconflicten en vertraagde publicatie de situatie verder compliceren. Externe experts zijn...