Er wordt een groot onderzoek uitgevoerd naar Q-koorts, een infectieziekte die tussen 2007 en 2011 voor uitbraken zorgde in bepaalde gebieden, waaronder Noord-Limburg. Het onderzoek is bedoeld om mensen op te sporen die mogelijk nog steeds de bacterie bij zich dragen en er geen weet van hebben dat ze chronische Q-koorts hebben.
De stichting Q-support, die werkt in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), gaat samenwerken met ongeveer 130 huisartsenpraktijken. Deze huisartsen zullen patiënten selecteren op risicofactoren voor chronische Q-koorts en hun bloed laten onderzoeken op antistoffen tegen de Q-koortsbacterie.
Ernstige gevolgen
Het is belangrijk om te weten dat chronische Q-koorts ernstige gevolgen kan hebben, vooral voor mensen met bepaalde risicofactoren, zoals een verdunde slagader (aneurysma), een vaatprothese van de grote lichaamsslagader (aorta) of aandoeningen waarvoor medicijnen worden gebruikt die het immuunsysteem onderdrukken, zoals sommige chronische darmaandoeningen of leukemie.
Chronische Q-koorts kan fataal zijn, zelfs met behandeling. Onbehandeld overlijdt bijna iedereen eraan, en zelfs met behandeling is er nog steeds een kans van meer dan 25% op overlijden, vooral als er al complicaties zijn.
Levensbelang
Het onderzoek zal waarschijnlijk aantonen dat slechts een klein percentage van de onderzochte mensen daadwerkelijk chronische Q-koorts heeft. Naar schatting zal ongeveer een half procent van de 25.000 mensen die worden uitgenodigd voor het bloedonderzoek, daadwerkelijk chronische Q-koorts hebben. Dit komt neer op ongeveer 125 mensen. Het is echter van levensbelang voor diegenen dat ze een diagnose krijgen voordat er complicaties optreden.
Het is belangrijk om te weten dat mensen vaak niet beseffen dat ze de Q-koortsbacterie bij zich dragen, omdat symptomen vaak pas optreden als er complicaties zijn. Symptomen kunnen variëren, maar vaak zijn er problemen met de hartkleppen en de bloedvaten. Gelukkig kan chronische Q-koorts in een vroeg stadium goed worden behandeld met antibiotica en soms is een operatie nodig.
Q-koorts
In 2007 was er de grootste Q-koortsepidemie ter wereld. Veel mensen, ook in Noord-Limburg, raakten toen besmet met de Q-koortsbacterie, die van schapen en geiten op mensen kan worden overgedragen. Hoewel de meeste mensen de bacterie na verloop van tijd uit hun lichaam elimineren, ontwikkelt een deel van hen een chronische infectie. Helaas overlijden er nog steeds mensen aan chronische Q-koorts die ze tijdens de epidemie hebben opgelopen.
Doel van het onderzoek is om mensen met chronische Q-koorts op te sporen voordat er complicaties optreden, omdat dit mogelijk levens kan redden. Het is belangrijk om te weten dat je zelf niet kunt bepalen of je de bacterie bij je draagt. Als je tot de risicogroep behoort, is het verstandig om deel te nemen aan het onderzoek en je bloed te laten testen.
