Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Provincie gaat wasberen afschieten

De provincie Limburg gaat wilde wasberen afschieten op advies van de faunabeheereenheid Limburg. Zo moet voorkomen worden dat het roofdier zich definitief vestigt in Nederland. Het gaat om zeker 50 tot 100 dieren, meldt 1Limburg.

 

 

In oktober vorig jaar maakte Hubert Mackus al bekend dat vangen en afschieten van wasberen eraan zat te komen. Volgens de CDA-gedeputeerde is de opvang van wasberen geen alternatief. De kosten zijn hoog en er is onvoldoende capaciteit bij opvangcentra.

 

 

Wasberen

 

 

Wasberen zijn afkomstig uit Noord- en Midden-Amerika en komen van nature niet in Nederland voor. Zo’n 80 jaar geleden werd het roofdier uitgezet in Duitsland voor de jacht. De wasbeer staat op de lijst van zogenoemde invasieve exoten van de Europese Unie en vormt een bedreiging voor de biodiversiteit.

 

 

 

 

De dieren kunnen schade aan landbouw, tuinen en vuilnisbakken aanrichten. Ze vormen een risico voor de gezondheid van de mens omdat ze een overdraagbare parasiet bij zich kunnen dragen. Wasberen concurreren met soorten die wel van oorsprong in Nederland leven, zoals vossen, dassen en marters. Ze eten dezelfde dingen en leven in hetzelfde gebied.

 

 

Vrees voor steenmarter op het Pagepark

 

 

Reacties