Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Liberation

Regio

Limburg viert 75 jaar be­vrij­ding

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd. De provincie wil daar in 2019 en in 2020 een onvergetelijk feest van maken. Daarom steekt de provincie ruim 600.000 euro in subsidies voor herdenkingsprojecten. Alle inwoners kunnen hiervoor vanaf 12 september ideeën opsturen.

Volgend jaar is het 75 jaar geleden dat Limburg werd bevrijd. De provincie wil daar in 2019 en in 2020 een onvergetelijk feest van maken.

 

 

Er wordt een passende invulling gegeven aan het kroonjaar. Een invulling die past bij de traditie van eren en gedenken, maar die tevens oog heeft voor de toekomst en actualiteit van herinneren en vrijheid.

 

 

Om de 75-jarige bevrijding van Limburg letterlijk in het geheugen van de huidige generatie tieners te griffen, steekt de provincie Limburg ruim 600.000 euro in subsidies voor herdenkingsprojecten. Tijdens een brainstormsessie begin dit jaar is met zo’n 70 vertegenwoordigers uit de Limburgse samenleving van gedachten gewisseld over de invulling van deze viering.

 

 

In deze sessie hebben de deelnemers belangrijke thema’s benoemd die een plek moeten krijgen in het programma, zoals:

 

 

Het betrekken van de jeugd op een eigentijdse manier, het blijven herdenken bij het vieren van vrijheid, ooggetuigen bij de viering nadrukkelijk betrekken, inhoud geven aan de waarde van vrijheid in de huidige samenleving, aandacht hebben voor nieuwe en andere missies.

 

 

Alle inwoners van Limburg kunnen hiervoor vanaf woensdag 12 september hun ideeën opsturen naar de provincie. Het burgercomité ‘75 jaar bevrijding’ gaat daarna een keuze maken uit de beste ideeën.

 

 

We willen graag dat de samenleving zelf met plannen komt om eigentijdse evenementen gericht op de jeugd op te zetten. De tienjarige van nu moet zich dit jubileum straks bij de honderdjarige herdenking in 2044-2045 nog steeds kunnen herinneren.

 

 

In Limburg begon de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog al op 12 september 1944. De provincie trekt in totaal 1,2 miljoen euro voor uit voor de festiviteiten. Met een filmpje dat vanaf woensdag verspreid wordt via social media wordt de inschrijving voor projectideeën gestart.

 

 

Op 18 februari werd de bevrijding van Gennep herdacht.

 

 

Bevrijding gemeente Gennep herdacht

 

 

Foto: Frans Thonen, bron en meer info: limburg.nl

 

 

Verwant

Ven-Zelderheide

De natuur in de Zeldersche Driessen staat onder druk door verschillende factoren, waaronder een te hoge stikstofbelasting, droogte en een gebrek aan rivierdynamiek. Dit...

Lob van Gennep

De verplaatsing van de voetbalvelden van Achates komt steeds dichterbij. Lob van Gennep heeft samen met de gemeente Gennep, voetbalvereniging Achates en betrokken grondeigenaren...

Regio

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) start ook dit jaar weer met een actie om hennep in mais- en aspergepercelen op te sporen. De...

Regio

In een open brief die vrijdag naar het Limburgs Parlement is verstuurd, roepen de Limburgse Taalorganisaties, gebundeld in het Hoes veur 't Limburgs, op...