Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Regio

Realisatie Masterplan Niersgebied

In samenwerking met AVG Baustoffe Goch en AVG Transport heeft het Niersverband sinds 2014 al een paar delen van de Niers gedenatureerd. Op www.Gennep.News foto’s en een verslag over de verrichte werkzaamheden rondom de ‘nieuwe’ Niers.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd men zich langzaam maar zeker bewust van de ecologische samenhang in het Niersgebied. De eerste stappen naar een omdenken werden gezet. Met het Niersauen-Konzept in de jaren negentig werd de basis gelegd voor een gefaseerde renaturering van de Niers.

 

 

Niersgebied

 

 

In samenwerking met AVG Baustoffe Goch en AVG Transport heeft het Niersverband sinds 2014 al een paar delen van de Niers gedenatureerd.

 

 

 

 

Binnenfeld

 

 

Onder de projectnaam Binnenfeld werd de Niers rondom het monumentale herenhuis Gesselen in Kevelaer-Wetten over een lengte van tegenwoordig 1.060 meter gedenatureerd. Hiervoor moest 75.000 m3 grond worden verzet. Alleen al het Niersverband laadde meer dan 110.000 ton grond in de voertuigen van AVG Transport. Met per dag wel 15 vrachtwagens die af en aan reden, werd de grond naar AVG Baustoffe Goch gebracht. Ter bescherming van de diersoorten mochten de werkzaamheden alleen plaatsvinden tussen 1 augustus en 31 januari.

 

 

Het eerste deel “Kranenburger Str. West” vanuit de lucht

 

 

Kessel

 

 

Vlakbij Kessel bij Goch wordt de Niers momenteel in twee delen gedenatureerd. Naast de verlenging en verbreding van de rivier wordt de rivier voorzien van zogeheten structuurelementen, bijvoorbeeld dikke takken en boomstammen, om te zorgen voor een dynamische ontwikkeling van het water en de rivierbedding. Er ontstaan zijarmen, oude armen, vlakke en steile oevers, rustzones voor dieren en planten en ondiepe en diepere gedeelten.

 

 

Onlangs werden de werkzaamheden aan het tweede deel ‘Kranenburger Str. Ost’ afgerond. De taken van AVG waren dezelfde als bij het eerste gedeelte

 

 

De wegen rondom de rivier zijn zo aangelegd dat de inwoners kennis kunnen maken met de nieuwe Niers. Het centrale deel blijft toegankelijk voor roeiboten. In de zijarmen zullen echter ook delen onbereikbaar zijn. Hier mag de natuur zijn gang gaan.

 

 

Werkzaamheden

 

 

De werkzaamheden aan het eerste deel werden eind juni 2018 afgerond. Op het ca. 29 ha. grote terrein ‘Kranenburger Str. West’ werd de Niers 300 meter verlengd en werd hier 250 meter extra zijarmen aangelegd. Hiervoor werd door het Niersverband ca. 30.000 m³ grond verzet. 60.000 ton hiervan transporteerde AVG met een eigen graafmachine en eigen personeel naar AVG Baustoffe Goch. Tijdens de werkzaamheden kon er circa 25.000 m³ extra overloopgebied voor eventueel hoogwater worden gecreëerd.

 

 

Momenteel wordt het derde deel ‘Romberg Ost’ onder handen genomen

 

 

Niers

 

 

De Niers, een zijarm van de Maas, wordt voor het eerst genoemd in een geschrift uit de 14e eeuw. Tot op de dag van vandaag leeft men van en met deze rivier en dat heeft blijvende sporen achtergelaten. De rivier ontspringt in Kuckum bij Erkelenz om na 117,6 km bij Gennep uit te monden in de Maas. Het stroomgebied beslaat 1380,63 vierkante kilometer. Hier wonen 735.000 mensen.

 

 

Sinds de 13e eeuw werd de tot dan toe kronkelende Niers beetje bij beetje recht gemaakt, om zo valhoogte voor molens te winnen. Tot het eind van de 19e eeuw werden aan de Niers in totaal 52 molens gebouwd. Door de ontwikkeling van de industrie, met name van de textielsector en de daarmee gepaard gaande snelle bevolkingsgroei, ontstonden er problemen met de afwatering en modder. Omdat er toen nog geen zuiveringsinstallaties bestonden, werd de Niers meer en meer een riool.

 

 

https://www.facebook.com/131863716962073/posts/1188932724588495/

 

 

Niersverband

 

 

De situatie verbeterde pas toen de steden en gemeenten zich hiervoor actief gingen inzetten en in 1927 het Niersverband opgericht werd. Vandaag de dag is het concept met inachtneming van de Europese Kaderrichtlijn Water aangevuld en uitgebreid tot een Masterplan Niersgebied.

 

 

Bron: avg.eu

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...