Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Ruiming besmette nertsenbedrijven

De zorgen over de uitbraak van het coronavirus onder nertsen nemen toe. Het virus is inmiddels bij zes nertsenbedrijven op acht locaties, waaronder Sint Anthonis, in Noord-Brabant geconstateerd. Een bedrijf in Ysselsteyn (gemeente Venray) blijkt ook besmet.

 

 

Behalve de locatie in Ysselsteyn heeft eigenaar Rob Martens ook nertsenfarms in Gennep en Castenray. Er zijn in totaal twintig nertsenhouderijen in Noord-Limburg, acht in de gemeente Gennep. Ysselsteyn is tot dusver de enige bedrijfslocatie waar het coronavirus geconstateerd is.

 

 

Vergast

 

 

De bontindustrie is niet alleen dieronvriendelijk, maar lijkt dus ook gevaarlijk voor de volksgezondheid. Minister Carola Schouten van Landbouw laat de locaties waar het virus is vastgesteld ruimen. Het gaat om tienduizenden dieren, alleen in Ysselsteyn al 40.000, die op de bedrijven zelf worden vergast en afgevoerd voor destructie. Nertsenfarms beschikken over installaties die normaal in december worden gebruikt om de beesten te doden, voordat ze van hun pels worden ontdaan.

 

 

In 2013 is besloten dat nertsenfokkers pas 1 januari 2024 moeten sluiten. De bedrijven die worden geruimd kunnen aanspraak maken op een compensatie uit het Diergezondheidsfonds, gefinancierd uit publieke middelen, en krijgen psychosociale zorg aangeboden. Daarnaast wordt momenteel onderzocht of het sluiten van nertsenfokkerijen eerder kan met een stoppersregeling.

 

 

Update: Ruimen besmette nertsenfokkerijen uitgesteld

 

 

De ruiming van nertsenfokkerijen met coronabesmettingen is uitgesteld. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit. Daardoor wordt de ruiming uitgesteld tot na de bezwaarprocedure, die maandag plaatsvindt in Den Haag.

 

 

Longontsteking of een bontjas?

 

 

De landelijke maatregelen die eerder zijn aangekondigd voor alle nertsenhouderijen, zoals het vervoersverbod en bezoekersverbod in de stallen, blijven van toepassing.

 

 

Afbeelding slechts ter illustratie

 

 

Reacties