Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Corona

Ruiming besmette nertsenbedrijven

De zorgen over de uitbraak van het coronavirus onder nertsen nemen toe. Het virus is inmiddels bij zes nertsenbedrijven op acht locaties, waaronder Sint Anthonis, in Noord-Brabant geconstateerd. Een bedrijf in Ysselsteyn (gemeente Venray) blijkt ook besmet.

De zorgen over de uitbraak van het coronavirus onder nertsen nemen toe. Het virus is inmiddels bij zes nertsenbedrijven op acht locaties, waaronder Sint Anthonis, in Noord-Brabant geconstateerd. Een bedrijf in Ysselsteyn (gemeente Venray) blijkt ook besmet.

 

 

Behalve de locatie in Ysselsteyn heeft eigenaar Rob Martens ook nertsenfarms in Gennep en Castenray. Er zijn in totaal twintig nertsenhouderijen in Noord-Limburg, acht in de gemeente Gennep. Ysselsteyn is tot dusver de enige bedrijfslocatie waar het coronavirus geconstateerd is.

 

 

Vergast

 

 

De bontindustrie is niet alleen dieronvriendelijk, maar lijkt dus ook gevaarlijk voor de volksgezondheid. Minister Carola Schouten van Landbouw laat de locaties waar het virus is vastgesteld ruimen. Het gaat om tienduizenden dieren, alleen in Ysselsteyn al 40.000, die op de bedrijven zelf worden vergast en afgevoerd voor destructie. Nertsenfarms beschikken over installaties die normaal in december worden gebruikt om de beesten te doden, voordat ze van hun pels worden ontdaan.

 

 

In 2013 is besloten dat nertsenfokkers pas 1 januari 2024 moeten sluiten. De bedrijven die worden geruimd kunnen aanspraak maken op een compensatie uit het Diergezondheidsfonds, gefinancierd uit publieke middelen, en krijgen psychosociale zorg aangeboden. Daarnaast wordt momenteel onderzocht of het sluiten van nertsenfokkerijen eerder kan met een stoppersregeling.

 

 

Update: Ruimen besmette nertsenfokkerijen uitgesteld

 

 

De ruiming van nertsenfokkerijen met coronabesmettingen is uitgesteld. De dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Bont voor Dieren hebben bezwaar aangetekend tegen het besluit. Daardoor wordt de ruiming uitgesteld tot na de bezwaarprocedure, die maandag plaatsvindt in Den Haag.

 

 

Longontsteking of een bontjas?

 

 

De landelijke maatregelen die eerder zijn aangekondigd voor alle nertsenhouderijen, zoals het vervoersverbod en bezoekersverbod in de stallen, blijven van toepassing.

 

 

Afbeelding slechts ter illustratie

 

 

Verwant

Milsbeek

Er is een groot bouwproject gepland tussen Heiveld en Langstraat in Milsbeek, met 77 nieuwe woningen. Politieke steun is overwegend positief, maar de SP...

Column

De magie van Sinterklaas in Gennep dreigt te vervagen door financiële obstakels. Lees de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News om te ontdekken hoe...

Gennep

De Joodse begraafplaats in Gennep wordt gerestaureerd als onderdeel van het Erfgoed Telt-project, terwijl het een stukje lokale Joodse geschiedenis en cultureel erfgoed behoudt...

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...