Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Seizoenstart Hommersum 2024
Seizoenstart Hommersum 2024

Regio

Seizoenstart Hommersum

In Hommersum begonnen Duitse en Nederlandse burgers de Seizoenstart Hommersum door zwerfvuil op te ruimen. Burgemeester Hans Teunissen prees de grensoverschrijdende samenwerking, terwijl Hommersum zich voorbereidde op een stralende toekomst, gesteund door lokale en internationale programma’s.

De motregen hield net op tijd op voor de aftrap van het eerste deel van de seizoenstart in Hommersum. Om 10.00 uur verzamelden zich ruim dertig Duitsers en Nederlanders op de parkeerplaats bij de kerk. Onder begeleiding van vier historische tractoren begaven de deelnemers zich door de straten van Hommersum en omgeving om zwerfafval op te ruimen.

 

Vuilnisverzamelaars

 

Ondanks een verbetering ten opzichte van vorig jaar, werd er nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid (statiegeld)flesjes en blikjes aangetroffen, met dit jaar zelfs een opvallende vondst: een autoband en een (asperge)afdekzeil.

 

De vijfde groep richtte zich op het dorpsplein. Eerst werd het zwerfvuil opgeruimd, waarbij opviel dat ondanks aanwezige vuilnisbakken, sigarettenpeuken her en der verspreid lagen. Een teleurstellend gezicht, zeker gezien de natuurlijke schoonheid van Hommersum.

 

Vervolgens werden de banken, tafels, informatieborden, het speeltoestel (de bij), de vriendschapspaal en de vlaggenmasten op het dorpsplein grondig gereinigd.

 

Tegen de klok van 13.00 uur waren alle vuilnisverzamelaars klaar en verzamelden zich op het dorpsplein. De dorpsvereniging van Hommersum had nieuwe vlaggen aangeschaft en lokale prominenten uitgenodigd.

 

Ons dorp heeft toekomst

 

Maria Beaupoil, als vertegenwoordiger van burgemeester Knickrehm van Goch, sprak over de voortgang die Hommersum heeft geboekt. Ze verzekerde Hommersum van verdere ondersteuning, met name voor de wedstrijd Ons dorp heeft toekomst.

 

Burgemeester Hans Teunissen van Gennep benadrukte de sterke banden tussen Duitse en Nederlandse inwoners. Hij prees Hommersum als ontmoetingspunt voor fietsers en wandelaars aan beide zijden van de grens. Sjaak Kamps, voormalig directeur van de Euregio Rijn-Waal, benadrukte hoe Hommersum een lichtend voorbeeld is van grensoverschrijdende samenwerking.

 

Na deze toespraken hesen Antoon Rodoe, Maria Beaupoil, Hans Teunissen en Sjaak Kamps gezamenlijk de vlaggen van Duitsland, Nederland en Europa.

 

De vlaggen van Duitsland, Nederland en Europa

De vlaggen van Nederland, Europa en Duitsland

 

Als afsluiting was er voor Gaststätte Evers een gezellig samenzijn van de helpers en gasten, met worstjes en drankjes. De dag symboliseerde niet alleen de Duits-Nederlandse eenheid van Hommersum, maar ook het vermogen van de inwoners om samen te werken aan een aantrekkelijke en leefbare omgeving, aan beide kanten van de grens.

 

Het project ‘Seizoenstart Hommersum 2024’ werd mogelijk gemaakt door het Interreg Duitsland-Nederland programma en haar partners, met medefinanciering van de Europese Unie (EU).

 

Verwant

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...

Gennep

De tweede informatiebijeenkomst over De Houtkade in Gennep presenteert het aangescherpte plan, gebaseerd op feedback van de eerste bijeenkomst en online enquêtes. Op 16...