Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Dassen

Nieuws

Toename van vernielde dassenburchten

Stichting Das&Boom heeft geconstateerd dat dassenburchten in Limburg in groten getale worden vernield, geëgaliseerd, uitgegraven of anderzijds ernstig verstoord en dat dassen zelfs worden geschoten.

 

We gaan daarom dassenburchten bewaken met camera’s, zodat we daders op heterdaad kunnen betrappen. Daarvoor is geld nodig. Help ons door een donatie te doen aan Stichting Das&Boom!

 

Sinds begin 2017 is de nieuwe Wet natuurbescherming van kracht. Daarin is het verstoren van dassenburchten niet meer expliciet strafbaar gesteld.

 

Velen, waaronder zelfs een gedeputeerden van een provincie, hebben daar uit opgemaakt, dat het tegenwoordig makkelijker zou zijn om dassen te ‘verjagen’. Hoewel daar geen sprake van is en dassen via andere beschermde maatregelen nog steeds beschermd worden, is deze verkeerde boodschap toch mede oorzaak van alle ellende, waar dassen sinds kort weer mee te maken hebben.

 

Jaap Dirkmaat, oprichter en voorzitter van Das&Boom:

 

De resultaten zijn ronduit onthutsend en tonen aan dat de sfeer jegens de beschermde das grimmiger is geworden. Zelfs middelen als gas, gif, strikken en voetklemmen worden ingezet om de kwetsbare das uit te roeien. Zesduizend dieren in een land van zeventien miljoen mensen wordt nu alweer beschouwd als plaag. We moeten ons schamen.

 

Bron: www.dasenboom.nl

Verwant