Het Maasheggengebied in Noord-Brabant, aan de andere kant van de Maasbrug bij Gennep, heeft woensdag een plek gekregen op de lijst met erkende biosfeergebieden van UNESCO. Het cultuurlandschap is het tweede gebied in Nederland met deze erkenning, nadat het Waddengebied die status in 1986 al kreeg.
Maasheggen
De Maasheggen is het grootste heggenlandschap en oudste cultuurlandschap van Nederland. Het gebied omvat circa 275 kilometer heggen op een oppervlakte van ongeveer 2.000 hectare. In grote delen van het gebied is het heggenlandschap nog ouder dan de oudste wegen, zelfs die uit de Romeinse tijd. Karakteristiek is de verdeling van het landschap met onder meer weides, poelen en knotbomen, door meidoornheggen.
https://twitter.com/BoswachterWes/status/1022094558459568130
Heggenvlechten
De in elkaar vervlochten meidoorns dienen al honderden jaren als natuurlijke hekwerken om vee binnen de perken te houden. Het vlechten van heggen is ook vandaag de dag nog een springlevende traditie.
UNESCO
Zojuist is bekend gemaakt dat het Nederlandse gebied @DeMaasheggen de #Unesco #biosfeerstatus is toegekend. Van harte gefeliciteerd! https://t.co/Cb5OFeYe5C @Boxmeer @Cuijk @Brabant pic.twitter.com/TAA5qQHL0J
— UNESCO Nederland (@UNESCO_NL) July 25, 2018
Biosfeergebieden van Unesco zijn geen natuurgebieden die de mens met rust moet laten. De status biedt kans om het Maasheggengebied verder duurzaam te ontwikkelen.
Reageert voorzitter Andrée van Es van UNESCO Nederland op de erkenning. Wereldwijd staan er ruim 650 biosfeergebieden op de lijst van Unesco.
De toekenning van de biosfeerstatus is ook ondersteund door de gemeenten Boxmeer en Cuijk, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, waterschap Aa en Maas, SlaBoX, ZLTO en provincie Noord-Brabant.
Wil je meer horen over hoe bijzonder de Maasheggen zijn? Luister dan om 14.30 naar het interview met @BoswachterWes op @NPORadio1 via https://t.co/9OUpLAAMzr #maasheggen #unesco pic.twitter.com/vgu0zTweVn
— Maasheggen UNESCO (@DeMaasheggen) July 25, 2018
Meer info op maasheggenunesco.com,
