Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Foto: Marcel van Baal

Regio

Veiligheid voorop: Fietsverlichtingsactie

Scholen in het Land van Cuijk voeren een jaarlijkse fietsverlichtingsactie uit om de veiligheid van scholieren in het donker te waarborgen. Lokale fietsenmakers controleren de fietsen en voeren reparaties uit, ondersteund door politie, gemeente en provincie.

Het begint weer vroeg donker te worden in Gennep en het Land van Cuijk. Terwijl de zon steeds eerder onder de horizon verdwijnt, trekken scholieren zichzelf de duisternis in op hun fietsen.

 

Een riskante onderneming als je bedenkt dat een groot deel van deze jonge pedaalridders al met hun gedachten bij huiswerk, vrienden, of die nieuwste app op hun telefoon zit. En dat betekent dat fietsverlichting, dat simpele, schijnbaar onopvallende stel lampjes aan de voorkant en achterkant van hun trouwe tweewieler, vaak een vergeten detail is.

 

Maar goed, in Gennep en het Land van Cuijk zijn ze niet gek. Ze weten dat veiligheid voor alles gaat. Dus, zoals elk najaar, zijn de scholen hier weer op de bres gesprongen voor de jaarlijkse fietsverlichtingsactie. Een initiatief dat niet alleen het welzijn van de leerlingen verbetert, maar tevens de gemoedsrust van ouders vergroot.

 

Want wie wil er nu niet weten dat hun kroost veilig thuiskomt?

 

De fietsverlichtingsactie, een gezamenlijke onderneming van politie, gemeente, en provincie, heeft als doel het risico op ongelukken te minimaliseren. Wat houdt dit praktisch in? Nou, lokale fietsenmakers worden opgetrommeld om de fietsen van de scholieren nauwgezet te inspecteren en eventuele gebreken aan de verlichting te herstellen. Zo eenvoudig kan het zijn!

 

Fietsen zonder licht gevaarlijk én duur

 

Waar en wanneer vindt deze noeste arbeid plaats? In oktober en november zijn het Merletcollege, Elzendaalcollege-Metameer, en het Pro College aan de beurt.

 

In Stevensbeek is Thijs Hendriks Tweewielers de reddende engel die op 24 oktober langskomt om de fietsverlichting te controleren en kleine reparaties uit te voeren.

 

Politie

 

In Boxmeer, op jenaplan, zijn het Rob’s Tweewielers Boxmeer en Ger Maurix Tweewielers Overloon die de leerlingen op 24 en 25 oktober bijstaan in hun queeste naar verlichting. Leerlingen laten hun fietsverlichting controleren op het schoolplein in het bijzijn van de politie. Want veiligheid, zoals we weten, begint bij bewustwording en actie.

 

Dus laten we hopen dat deze jaarlijkse inspanning een lichtpuntje blijft voor de jonge fietsers van Gennep en het Land van Cuijk. Dat ze begrijpen dat goede verlichting niet alleen een kwestie is van wettelijke verplichting, maar van gezond verstand en veiligheid.

 

En als dat betekent dat ze af en toe moeten stoppen om hun lampjes te laten controleren, dan is dat een kleine prijs om te betalen voor een veilige rit naar huis. Een beetje aandacht voor fietsverlichting kan namelijk een wereld van verschil maken in de donkere dagen van het jaar.

 

Foto: Marcel van Baal

 

Verwant

Gennep

De eeuwenoude protestantse kerk in Gennep opent haar deuren voor een unieke inkijk in haar historische en culturele erfgoed. Voorzitter Karel Bruinsma benadrukt de...

Regio

Tekenalarm: De Week van de Teek zet de spotlight op tekenbeten en Lyme. Stigas organiseert spreekuren en polls voor preventie. Voorlichting en bescherming staan...

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...