Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gouvernement aan de Maas, is het provinciehuis van de Nederlandse provincie Limburg. Het gebouw staat in Randwyck in de Limburgse hoofdstad Maastricht en is gelegen aan en deels in de rivier de Maas Provincie Limburg

Regio

Verkenner adviseert: Coalitie zonder PVV

Verkenner Jan Schrijen heeft zijn advies gepresenteerd voor een mogelijke nieuwe coalitie in Limburg. Hij adviseert dat de partijen BBB, VVD, CDA, de PvdA en de SP samen een coalitie kunnen vormen met een meerderheid van 26 van de 47 zetels in het gouvernement. Meer informatie op Gennep.News.

Verkenner Jan Schrijen heeft zijn advies gepresenteerd voor een mogelijke nieuwe coalitie in Limburg. Hij adviseert dat de partijen BBB, VVD, CDA, de PvdA en de SP samen een coalitie kunnen vormen met een meerderheid van 26 van de 47 zetels in het gouvernement.

 

Opvallend is dat de PVV, de tweede partij van Limburg, geen deel uitmaakt van de voorgestelde coalitie. Ook GroenLinks, waar de huidige gedeputeerde Geert Gabriels deel van uitmaakt, valt buiten de boot. GroenLinks en de PvdA hadden voor de verkiezingen afgesproken intensief samen te gaan werken, maar de PvdA heeft ervoor gekozen om in zee te gaan met de BBB, VVD, CDA en SP. Dit heeft tot onvrede geleid bij sommige GroenLinks-leden.

 

Een coalitie over rechts was ook mogelijk geweest, met PVV, Ja21 en Lokaal-Limburg, maar de PVV viel tijdens de gesprekken af. Mogelijk kunnen Lokaal-Limburg en Ja21 later nog betrokken worden bij de gesprekken.

 

Schrijen adviseert een dagelijks bestuur van zes gedeputeerden. De verwachting is dat er volgende week een debat in de Staten komt over de voortgang in de formatie. Daarna zal een informateur verder gaan met als basis het rapport van de verkenner.

 

De BBB is met tien zetels de grootste partij in de Limburgse Staten en nam daarom het voortouw bij het aanzoeken van een verkenner. Limburg heeft momenteel een extraparlementair bestuur, maar het advies van Schrijen opent de weg naar een klassieke coalitie.

 

Verwant

Gennep

Het Interreg-project Niers-fietspad is goedgekeurd door de Interregcommissie van euregio Rijn-Maas-Noord. Het vernieuwde fietspad beoogt een betere fietservaring en toegankelijkheid voor zowel lokale fietsers...

Regio

Saskia Borgers is geïnstalleerd als dijkgraaf van Waterschap Limburg, met een focus op samenwerking en het verbinden van het waterschap met de samenleving. Ze...

Gemeente Gennep

Regio Noord-Limburg ontvangt 10 miljoen euro van de regering om de regio gezonder en welvarender te maken, met focus op kennisnetwerken, groen ondernemen, talentontwikkeling,...

Ven-Zelderheide

Op 8 februari 2024 vond in Ven-Zelderheide de officiële aftrap plaats voor de verbouwing van de lokale kerk tot een multifunctionele accommodatie (mfa).