Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Noord-Limburg

Nieuws

Verleng je zomergevoel in Noord-Limburg!                     

De zomer mag dan meteorologisch afgelopen zijn, het zomergevoel blijft in Noord-Limburg nog even hangen! Binnen Gennep is natuurlijk genoeg te doen maar als je toch een keer buiten de gemeentegrenzen wil gaan kijken heeft Liefde voor Limburg een aantal tips.

 

 

In Arcen wordt bijvoorbeeld regelmatig de hoogste temperatuur van Nederland gemeten. Een ideale plek dus om met de hele familie een weekend of midweek te boeken in een van de verschillende vakantieparken. Bijvoorbeeld bij Resort Arcen met de luxe familievilla’s die uitgerust zijn met binnenzwembad. Of bij Klein Vink met om de hoek de thermaalbaden van Arcen.

 

 

Trekt er toch een wolk voor de zon kunnen de moeders relaxen in een kruidensauna en de vaders lessen de zomerse dorst bij de Hertog Jan Brouwerij en het tegenover gelegen café De Hertog Jan Proeverij.

 

 

In hetzelfde dorp bekijk je de Kasteeltuinen: bijna 500 hectare aan verschillende soorten mooie tuinen. In het weekend van 23 en 24 september vormen de tuinen het sprookjesachtige decor van Elfia, het grootste fantasy-festival van Europa.

 

 

Tussen Arcen en het dorpje Lottum aan de overkant van de Maas vaart een voet- en fietsveer. Zo kan een bezoek aan de Kasteeltuinen makkelijk gecombineerd worden met een bezoek aan de Rozenhof: hét rozenkenniscentrum van Nederland. Om het centrum liggen rozentuinen met enkel prijswinnende rozensoorten. Tot eind oktober staan ze in bloei en tot 1 november is tevens de expositie ‘Kunst in de Rozenhof’ te bezichtigen.

 

 

Liefhebbers van bloemen kunnen daarnaast terecht bij Museum de Kantfabriek in Horst. Daar is de expositie ‘Bloemen bloeien op papier’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit negentiende-eeuwse, met de hand ingekleurde borduurpatronen. Ook bekijk je hier de oude kantklosmachines die volop in bedrijf zijn. In Buggenum breng je een bezoek aan de pompoentuin van Huys en Hof Christien Reinders.

 

 

De romantische tuin rondom de oude gevelboerderij is aangekleed met prachtige decoraties en de eigen producten en lekkernijen zijn voor de culinaire smulpaap niet te versmaden.

 

 

In september is het prachtig wandelen en fietsen in een van de nationale parken die Noord-Limburg rijk is. Het Nationaal Park de Maasduinen is een van de langste rivierduinengordels van Europa. Vanaf het bezoekerscentrum bij Jachthut Op de Hamer of bezoekerscentrum In de Sluis, beiden in Wellerlooi, starten veel wandel- en fietsroutes. Extra bijzonder in dit jaargetijde is de uitbundige paarse dopheide die tot half oktober in bloei staat.

 

 

Die paarse heide is ook te zien in Nationaal park De Groote Peel. Hier is de natuur per fiets amper begaanbaar, maar voor wandelaars is het des te interessanter. De knuppelbruggetjes zorgen ervoor dat bezoekers droge voeten houden. Rondom de Peel zijn veel plekken die herinneren aan het turfstekersverleden. Een van die plekken is het dorpje Griendstveen waar de herberg nog steeds dé ontmoetingsplek voor inwoners en passanten is. Het dorp is ook de geboorteplek van schrijver Toon Kortooms, die met uitzicht op De Peel de verhalen van Beekman en Beekman optekende.

 

 

Het ouderlijk huis van Toon Kortooms is tegenwoordig de plek van het Toon Kortoomsmuseum, waar je tevens door de fijne tuin met blotevoeten pad kunt struinen of kunt genieten van een hapje en drankje.

 

 

Bijzonder zijn verder landgoed Boshuizerbergen, dat met zijn uitgebreide zandverstuivingen en unieke populatie jeneverbessen erg geschikt is om te wandelen en bijvoorbeeld te mountainbiken. Ook het Leudal gebied met zijn uitgebreide flora- en fauna is ideaal voor natuurliefhebbers. Hier lopen naast wandel- en fietspaden ook ruiterpaden door het hele gebied. Op www.liefdevoorlimburg.nl zijn diverse routes te downloaden, waaronder kinderroutes met een educatief karakter!

 

 

Noord-Limburg wordt ook wel de regio van de smaak genoemd. In het voorjaar worden asperges gestoken en in de zomer hangen de blauwe bessenstruiken vol. Nu is het de beurt aan onder andere appels. In Meerlo oogst je ze zelf in de appelboomgaard van Boerderij Van Lankveld. Tijdens de Landelijke Appelplukdag op 16 september kun je in Roggel en Meijel terecht bij diverse fruitbedrijven om je eigen appeltjes te plukken.

 

 

Natuurlijk zou Noord-Limburg geen ‘regio van de smaak’ zijn zonder fijne familie restaurants. Zoals De Gastendonk in Horst. Daar wordt gekookt met producten van eigen land. Maar ook bij Bruiz in Maasbree voeren streekproducten de boventoon in restaurant. Dankzij de hoge kwaliteit en de informele sfeer is dit een fijne plek om met kinderen naartoe te gaan.

 

 

De Maas slingert door de regio en nodigt uit de dorpen en steden erlangs te bezoeken, op de fiets via het knooppuntensysteem of met de boot. Of een combinatie van fietsen en varen, namelijk met de fietspendelboot! In Venlo ligt de Maashopper waar je de fiets kan inladen voor een tocht van een uur richting Arcen. In diezelfde stad kan urenlang gestruind worden door middeleeuwse straatjes voor bezoekjes aan honderden speciaalzaken en modeboetieks. Bezoekers die nader kennis willen maken met het heden en het verleden van de stad doen er goed aan om de gratis app van Liefde voor Limburg te downloaden: daar is de digitale stadswandeling van Venlo te bekijken. De app biedt audio en video op 18 plekken en dient tevens als navigator.

 

 

Voor wie er nog even tussenuit willen voor een weekend of midweek biedt Noord-Limburg een schat aan mogelijkheden!

 

 

Kijk op www.liefdevoorlimburg.nl voor plekken om te overnachten, wandel- en fietsroutes, restaurants, evenementen en veel meer.

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

In Noord-Limburg zijn bijna 20 kilometer heggen hersteld en nieuw geplant door gemeenten Bergen, Gennep en Mook en Middelaar. Dit herstelproject draagt bij aan...

Regio

Mazelenbesmettingen stijgen tot boven de 50 in Nederland, waarvan 4 in Noord-Limburg en 1 in Zuid-Limburg. Vaccinatiegraad zakt onder 90%, terwijl experts 95% aanbevelen...

Gemeente Gennep

Gennep en Land van Cuijk leiden een zorgrevolutie met het Integraal Zorg Akkoord. Het plan omvat meer lokale hulp, betere samenwerking tussen zorgverleners en...

Regio

In Venray is het eerste Eikpunt bij Theehuis Odapark onthuld, voorheen bekend als TOP. Deze startpunten voor verschillende routes zijn voorzien van kunstwerken en...