Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Lenie Valk

Regio

VoorleesFeest en Letterloop bij BiblioPlus

Zaterdag 8 september kunnen alle kinderen tussen de 2 en 8 jaar het VoorleesFeest bij BiblioPlus meevieren. Tijdens de Taalcafés die plaatsvinden tijdens de Week van de Alfabetisering – 3 t/m 9 september – kun je meedoen aan de Letterloop. Meer info op www.Gennep.News.

BiblioPlus viert Week van de Alfabetisering met VoorleesFeest en Letterloop. Van 3 tot 9 september is de Week van de Alfabetisering. Een onderwerp dat in de huidige maatschappij steeds belangrijker wordt. In het Land van Cuijk en Maasduinen is 13 tot 16% van de bevolking laaggeletterd. Dit zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen en werken met de computer. Het aantal mensen dat laaggeletterd is, groeit nog steeds.

 

 

BiblioPlus werkt samen met gemeenten en andere organisaties om te zorgen dat meer mensen mee kunnen doen in de samenleving. Elke gemeente opent daarom in november een Taalhuis in de Bibliotheek, waar inwoners hulp krijgen, die op een informele wijze hun lees- en schrijfvaardigheid willen verbeteren. Tijdens de week van de Alfabetisering organiseert BiblioPlus speciale activiteiten om de aandacht te vestigen op (de aanpak van) laaggeletterdheid.

 

 

Voorleesfeest en Letterloop

 

 

Voorlezen aan jonge kinderen is belangrijk voor de taalontwikkeling en helpt om taalachterstand te voorkomen. Zaterdagochtend 8 september kunnen alle kinderen tussen de 2 en 8 jaar het VoorleesFeest meevieren. De Wapperkids komen op een hele speciale manier voorlezen en er is ook een heuse boekendans. Het feestje is van 10.00 tot 11.00 en gratis toegankelijk, maar er is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je dus vooraf aan via biblioplus.nl.

 

 

Tijdens de Taalcafés die plaatsvinden tijdens de Week van de Alfabetisering – 3 t/m 9 september – kun je meedoen aan de Letterloop. Zoek samen naar de letters die verstopt zijn in de bibliotheek en maak zoveel mogelijk woorden. Deelname aan Taalcafés is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

 

Daarnaast wordt een aantal exemplaren van de dichtbundel ‘Dichter’ verloot tijdens o.a. een campagne op sociale media en uitgedeeld tijdens de Taalcafés. Deze dichtbundel is specifiek gemaakt om ook mensen die minder goed kunnen lezen en schrijven, te laten genieten van de kracht van een gedicht.

 

 

Opening Taalhuizen

 

De Taalhuizen in de vijf gemeenten zijn volop in ontwikkeling en hierin werkt de Bibliotheek nauw samen met diverse partners als de gemeenten, Sociom en Stichting Lezen en Schrijven. In aanloop naar de openingsweek, van 12 tot 16 november, volgen nog enkele publieksacties om uit te dragen wat er straks allemaal in het Taalhuis wordt georganiseerd.

 

 

Verwant

Gennep

De eeuwenoude protestantse kerk in Gennep opent haar deuren voor een unieke inkijk in haar historische en culturele erfgoed. Voorzitter Karel Bruinsma benadrukt de...

Gennep

Het Jenaplanonderwijs viert haar 100-jarig bestaan met festiviteiten in het hele land. Metameer in Boxmeer viert trots haar zilveren jubileum met een Meet &...

Gennep

Genneps Vocaal Ensemble bereidt zich voor op een groot(s) concert op 12 mei, na maanden van repetities. Sopraan Fenna Ograjensek en bariton Sef Thissen...

Gennep

Inwoners van Gennep en de ZwembadCoalitie blijven strijden voor behoud van zwembad Pica Mare. Maandelijkse acties gepland na stilte gemeentehuis. Sluiting zou verregaande gevolgen...