Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

VTPZ
Hub de Bruijn VTPZ

Regio

VPTZ: Stille helden naast het sterfbed

VPTZ Noordelijk Noord-Limburg biedt vrijwillige palliatieve zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Met een luisterend oor, troost en praktische hulp ondersteunen ze zowel de stervende als hun naasten. Het initiatief roept op tot vrijwilligerschap en benadrukt de onschatbare waarde van deze dienst.

In de schaduw van het leven, waar de laatste zonnestralen van hoop langzaam vervagen, zijn er de stille helden van VPTZ Noordelijk Noord-Limburg.

 

Hub de Bruijn, een bestuurslid van deze organisatie, opent de deur naar een wereld die voor velen onbekend is maar voor degenen die het kennen, van onschatbare waarde blijkt te zijn.

 

“Wij zijn VPTZ, oftewel Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg,” begint Hub de Bruijn zijn verhaal.

 

“Onze missie is simpel maar krachtig: er zijn voor mensen in hun laatste levensfase, en voor hun geliefden die deze zware weg met hen bewandelen.”

 

“Er zijn”

 

Hij deelt verhalen over vrijwilligers die naast het bed zitten, troost bieden, herinneringen ophalen of gewoon een kopje koffie zetten. Het draait allemaal om “er zijn”, om het aanvoelen van wat nodig is, zelfs als woorden tekortschieten. Maar waarom is dit werk zo belangrijk?

 

“Vaak verlangen mensen in hun laatste dagen naar een bekende omgeving,” legt Hub uit.

 

“Thuis, omringd door liefde. Maar voor hun naasten kan dit een emotionele en fysieke uitputtingsslag zijn. Hier komen wij om de hoek kijken, als een extra paar handen, een luisterend oor, een kalme aanwezigheid in de duisternis van de nacht.”

 

De vrijwilligers van VPTZ zijn niet alleen een steun voor de stervende zelf, maar ook voor degenen die voor hen zorgen. Door hen te ontlasten, kunnen mantelzorgers even op adem komen, hun krachten hernieuwen voor de uitdagingen die nog komen. En dit alles, zonder kosten voor degenen die het al zwaar genoeg hebben.

 

Vrijwilligers

 

Het werk van VPTZ blijft echter vaak onder de radar. Daarom roept Hub de Bruijn op tot actie. “Misschien is dit ook iets voor jou? Of ken je iemand die dit zou willen doen?” vraagt hij.

 

“Onze vrijwilligers zijn gewone mensen, met een buitengewoon hart voor anderen. Samen maken we een wereld van verschil in de laatste momenten van iemands leven.”

 

Voor meer informatie over VPTZ Noordelijk Noord-Limburg, of om je aan te melden als vrijwilliger, kun je contact opnemen via telefoonnummer 06-55790271 of via info@vptznoordlimburg.nl. Ook kun je een kijkje nemen op hun website.

 

In de stilte van de nacht, in de laatste ademtocht van het leven, zijn daar de helden van VPTZ Noordelijk Noord-Limburg, klaar om te troosten, te verzorgen en te omhelzen. Want soms, in de diepste duisternis, schijnt het licht het helderst.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Gennep

Het Veteranen Anjerperk opent op het Vrijheidsplein in Gennep, als eerbetoon aan veteranen. Burgemeester Hans Teunissen leidt de ceremonie, waarbij de laatste anjers worden...

Regio

Met verdriet gedenken we Piet Reintjens, een invloedrijke radiomaker die ons op 66-jarige leeftijd ontviel. Zijn rijke carrière, van zijn dagen als etherpiraat tot...