Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Waterschap Limburg
Nieuwe foto's Waterschap Limburg op diverse plekken in het Lob van Gennep gebied.

Regio

Waterschapsbelasting omhoog

De waterschapsbelasting gaat volgend jaar flink omhoog, met enkele tientjes, door klimaatverandering en inflatie, aldus de Unie van Waterschappen. Bestuurslid Vincent Lokin benadrukt de noodzaak van investeringen in waterbeheer om problemen niet door te schuiven naar volgende generaties.

De waterschapsbelasting gaat omhoog volgend jaar, en niet zo’n beetje ook. De Unie van Waterschappen heeft onderzoek gedaan onder 21 waterschappen, en wat blijkt: de kosten gaan flink stijgen.

 

Hoeveel precies hangt af van waar je woont en je persoonlijke situatie. Stel je voor: een gezin met een eigen huis van 400.000 euro. Dat is net iets boven het gemiddelde in Nederland. Dit jaar was hun waterschapsbelasting 413 euro, maar volgend jaar wordt dat maar liefst 465 euro.

 

Voor een alleenstaande is de stijging wat minder, zo’n 20 euro. Vincent Lokin, bestuurslid van de Unie van Waterschappen, legt uit waarom de belasting omhoog moet. Hij zegt:

 

“Met drogere zomers en tegelijk vaker extreem natte periodes is het waterbeheer steeds meer een balanceeract voor waterschappen.”

 

Klimaatverandering speelt dus een grote rol, samen met de hogere kosten door inflatie. Waterschappen moeten niet alleen zorgen voor veilige dijken, maar ook problemen aanpakken zoals watertekorten en wateroverlast. Daarbij komt nog dat de waterkwaliteit onder druk staat door schadelijke stoffen uit bijvoorbeeld intensief landgebruik. Lokin benadrukt:

 

“Omdat we de problemen niet willen doorschuiven naar volgende generaties, investeren we fors.”

 

Elk waterschapsbestuur maakt zelf afwegingen over de belasting, afhankelijk van de hoogte van het gebied en of het stedelijk of landelijk is. De meeste mensen kunnen rond 1 maart volgend jaar de rekening in de bus verwachten.

 

Lokin denkt dat dit niet de laatste stijging is. Hij verwacht dat de tarieven ook de komende jaren zullen stijgen.

 

Verwant

Regio

De Provincie Limburg heeft recentelijk grondwaterstanden op hun website gepubliceerd, waardoor geïnteresseerden nu gemakkelijk de gegevens kunnen bekijken. Verschillende meetnetten worden gebruikt om de...

Milsbeek

De verouderde vuilvanginstallatie in rivier de Niers wordt vervangen door een modernere variant, terwijl de herinrichting van de monding van de Kroonbeek wordt gerealiseerd....

Regio

Waterschap Limburg heeft zijn begroting voor 2024 bekendgemaakt, met plannen voor waterbeheer en nodigt het publiek uit om feedback te geven tijdens een vergadering...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep, met 17,072 inwoners, heeft milde waterhardheid en indrukwekkend waterverbruik. De stad zet zich in voor watervoorziening en heeft drie WML-waterkranen en een...